В навечерието на 3 март в Елена се проведе ученическа викторина
В навечерието на 3 март в Елена се проведе ученическа викторина
В навечерието на националния празник 3 март ученици от петте училища в община Елена участваха във викторина под надслов „Бележити еленчани“, организирана от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на непълнолетните и малолетните. С помощта на своите учители децата се подготвиха добре и показаха пред своите връстници знания и умения да се справят с поставените задачи.

Ученическата викторина имаше състезателен характер, но целта бе повече ученици да си припомнят за родени в Елена бележити книжовници, писатели и революционери и за техния принос в национално-освободителните борби и българското просветно дело.

Състезанието се проведе в две възрастови групи – с ученици от 1 до 4 клас и от 5 до 7 клас, като всяко училище сформира отбори с по четирима участници. Отборите преминаха през три кръга – представяне на бележита личност от Елена, изпълнение на басня от Стоян Михайловски – за по-малките и на стихотворение от еленски автори за по-големите ученици. В третия кръг всички отбори имаха задача да подредят и да познаят образа на родения в Разпоповци известен български артист Георги Георгиев-Гец.

Младите родолюбци говориха и рецитираха с плам и от сърце, и с голямо вълнение като при всяко състезание. Победител в малката възрастова група стана отбор „Родолюбец“ от НУ „Иларион Макариополски“ в Елена. Втори  е отбор „Чумерна“ от Обединено училище в с. Майско, трети са „Еленски наследници“ от ОУ в с.Константин. В групата от пети до седми клас най-добре се представи отбор „Чумерна“ на ОУ в Майско. „Потомците“ от Средно училище „Иван Момчилов“ са втори, а  „Звездите“ от основното училище  в Константин – трети.

Заместник-кметът на общината Десислава Шопова поздрави учениците и учителите за доброто представяне и връчи на най-добрите специални купи.