В България няма много лидери, смята вицепрезидентът
В България няма много лидери, смята вицепрезидентът / ВТУ
В България няма много лидери, смята вицепрезидентът
66743
В България няма много лидери, смята вицепрезидентът
  • В България няма много лидери, смята вицепрезидентът

Няма много лидери у нас в момента, каза във В. Търново вицепрезидентът Маргарита Попова. Тази сутрин тя изнесе лекция пред студенти по професионално направление „Администрация и управление” на ВТУ.

"Обществото може да открие своите лидери по време на криза и това е една от най- важните му  задачи. Пресечната точка между властта и лидерството са ценностите. Мотивацията за действията на хората във властта трябва да бъде видима. Липсата на ред, неглижирането на закона в името на личния интерес доведоха финансовата, икономическата и дългова криза, обхванала света.Големият проблем е корупцията, която в дадени географски точки е станала начин за атакуване на цели социални сектори, които дори са сринати“, посочи пред студентите Маргарита Попова. Според нея мисленето на хората във властта не бива да бъде консуматорско, а в полза на обществото. Пред аудиторията тя коментира, че за България кризата в Сирия има две измерения. Едното е хуманитарно, за да изпълни страната ни  правните норми и подписаните конвенции. Другото е  свързано с гарантирането на сигурността.  Според нея държавните институции трябва да поддържат умела комуникация с гражданите, за да бъде запазено спокойствието.

По думите й темата на лекцията „Власт и лидерство” не е избрана случайно. „Много е актуална и има какво да се каже по тези въпроси. Избрах я, защото там където има дефицит по единия или по другия въпрос, студентите да ни помогнат да го попълним”, коментира г- жа Попова и подчерта, че не е коректно да назове имената на лидерите у нас.

Чуйте я в звуковия файл.

Следващата лекция на Маргарита Попова пред великотърновски студенти ще бъде през декември, когато ще връчи и допломите на завършилите образованието си, информира проф. Пенчо Пенчев. Курсът е по програмата „Практически уроци по управление”. По нея от миналата година лекции чете Томислав Дончев. С него е направена магистърската програма „Управление на проекти”, която в момента е най- желана за изучаване, добави проф. Пенчев. От тази година лекции ще започне да изнася и бившият заместник- министър на туризма Иво Маринов.