Търновският театър чества 100 г. от рождението на Парашкев Хаджиев със Службогонци
Търновският театър чества 100 г. от рождението на Парашкев Хаджиев със Службогонци / DarikNews.bg
Людмила Хаджиева
59034
Людмила Хаджиева
  • Людмила Хаджиева

С мюзикъла "Службогонци" великотърновският театър отбелязва тържествено 100-годишнината от рождението на големия български композитор Парашкев Хаджиев. Представлението е тази вечер от 19,00 часа и специално за него в старата столица пристигна съпругата на композитора - оперната певица и вокален педагог в Националната музикална академия доц. Людмила Хаджиева. Тя e придружена от сина и снаха си, и от своята внучката, които също ще гледат мюзикъла по едноименната комедия на Иван Вазов и музика на Парашкев Хаджиев.

Постановката е дело на Борис Дюлгеров, диригент-постановчик е Атанас Варадинов. Хореографията е направена от Румяна Маркова, а сценографията е на Лидия Къркеланова. В мюзикъла участват солистите на Музикално-драматичния театър. "Службогонци" е емблематично заглавие, защото точно с тази пиеса преди 40 години е открит търновският театъра със сегашната му структура, посочи неговият директор Васил Вълчев.

Мюзикълът „Службогонци" е поставян на великотърновска сцена четири пъти досега, като за първи път е игран през 1972 г. Тогава представлението предизвиква истински фурор с участието на съзвездие от талантливи артисти, сред които и примата на търновския театър Лина Ковачева в ролята на Терзийска.

"Благодарна съм на търновския театър, че уважи този юбилей, защото не навсякъде в страната откликнаха на това. Дори музикалната академия, където Парашкев Хаджиев беше дългогодишен преподавател, не направиха достатъчно, за да го почетат", сподели с тъга неговата съпруга Людмила Хаджиева. 100-годишнината от рождението на големия композитор ще бъде чествана и в оперните театри в Русе и Варна.

Парашкев Хаджиев е изтъкнат български композитор от ХХ век и музикален педагог, професор по хармония (от 1947 г.) в Държавната консерватория (днес Национална музикална академия). Той е един от творците с особено силно влияние върху формирането на българската музикална култура. Син е на оперния диригент и пианист Тодор Хаджиев (основател на Софийската опера) и на оперната прима Дойчина Хаджиева.

Парашкев Хаджиев завършва софийска Консерватория (1936 г.) с пиано при проф. Андрей Стоянов и композиция при проф. Панчо Владигеров. Веднага след това специализира композиция във Виена и във Висшето училище по музика в Берлин, след което учи и в Прага. След завръщането си в България става преподавател по хармония в Консерваторията, от 1947 г. над четири десетилетия е професор по хармония и композиция. Проф. Хаджиев се утвърждава като един от авторитетните музикални педагози в страната. Автор е на най-известните български учебници по хармония елементарна теория, възпитали поколения български музиканти.

Парашкев Хаджиев е най-продуктивният български композитор на музикално-сценични творби - 21 опери, 6 оперети и 3 мюзикъла, които имат над 150 постановки на сцените на всички български музикални театри, някои от които включени в представителна част от националния репертоар на българските оперни и оперетни театри след средата на 50-те години на ХХ век.