Троянец финишира първи в етап от колоездачната обиколка
Троянец финишира първи в етап от колоездачната обиколка / снимки: dariknews.bg
Троянец финишира първи в етап от колоездачната обиколка
32710
Троянец финишира първи в етап от колоездачната обиколка
  • Троянец финишира първи в етап от колоездачната обиколка

Евгени Балев от "Хемус" (Троян) спечели част "А" от Седмия етап от 60- ата колоездачна Обиколка на България, която бе с дължина 113 километра. Той измина разстоянието от Разград до Велико Търново за 2 часа, 33 минути и 11 секунди. На второ място се нареди Йоханес Хайдер от немския тим "Бранденбург", завършил на 13 секунди след Балев. Трети остана сънародникът на Хайдер- Ерик Мо, състезаващ се за националния  отбор на Германия. Времето на Мо е с 19 секунди след това на победителя Балев.

14 колоездачи избягаха от основната група още в началото на етапа в Разград. Бегълците успяха в един момент да се откъснат почти на 16 минути, но в крайна сметка пристигнаха във В. Търново с аванс от 13, 5 мин.

При изкачването на Шереметя Балев успя да дръпне пред германците и финишира първи пред сградата на Общината. По този начин троянският колоездач почти стопи преднината на водача в генералното класиране Томаш Бухачек (Чехия), който преди следобедните 73 км. до Габрово води пред Балев с не повече от минута и 40 секунди.

"Етапът бе много удобен за мен, предвид качествата ми. В средата му разбрахме, че можем да гоним нещо повече. Тогава получих указания от треньора ми да атакувам първото място. Не съжалявам, че не успях да взема жълтата фланелка, тъй като стопих огромната част от разликата и съм в приповдигнато настроение. Две минути са и малко и много, надявам се да съм добре", коментира победителят във В. Търново Евгени Балев.

Чуйте го в звуковия файл.

Троянец финишира първи в етап от колоездачната обиколка
netinfo

Носителят на жълтата фланелка Томаш Бухачек призна, че не е могъл да контролира състезанието заради многото атаки, но се надява да запази аванса си пред българина и отстоящите само на 4 секунди след него колумбиец Андрес Диас ("Айдахо", САЩ) и испанец Фернандо Мансебо ("Хераклион", Гърция) до края на състезанието.

Благодарение на Общината, лично на  кмета д- р Румен Рашев и на официалния спонсор на обиколката "Тойота- Венци", през тази година В. Търново за първи бе етапен град. За приноса си градоначалникът бе награден със специален плакет от Федерацията по колоездене. Той имаше и удоволствието да награди етапния победител Евгени Балев и носителя на жълтата фланелка Томаш Бухачек.

Заместник- кметът Йордан Грозданов пък връчи фланелките на най- младия състезател Евгени Белякин от отбора на "Несебър" и на лидера при катерачите португалецът Кардозо. Теодора Ботевска от "Тойота- Венци" връчи зелената фланелка за активност на 27- годишния португалец Рикардо Местре, спечелил вчерашния шести етап от Добрич до Разград. Освен етапните премии призьорите получиха още целувки от красиви мажоретки, а Евгени Балев гръмна бутилка шампаанско.

В 15, 30 часа пред сградата на Общината е стартът на част "Б" от седмия етап по маршрут В. Търново- Вонеща вода- Трявна- Габрово.До края на обиколката остават етапите Габрово- Троян и Троян- Тетевен с обща дължина 302 км.