Трима младежи настанени в Наблюдавано жилище във Велико Търново
Трима младежи настанени в Наблюдавано жилище във Велико Търново / DarikNews.bg архив

Трима младежи бяха настанени през изминалото тримесечие в „Наблюдавано жилище" във Велико Търново. Двама от тях идват от Дом за деца лишени от родителски грижи, където са пребивавали до завършване на средното си образование. Третият настанен не е получавал подкрепа от биологичното си семейство.

С младежите работи екип от специалисти - социален работник и психолог, които оказват подкрепа на младежите в посока професионално ориентиране, успешна социална интеграция и продължаване на образователната квалификация. С помощта на своите персонални съветници, едно от момчетата успя почти веднага да започне работа, а другият потребител продължава своето образование във Великотърновския университет.

При условие, че не работят младежите настанени в Наблюдаваното жилище, получават финансова подкрепа за разходи, необходими за покриване на потребностите им от храна, санитарно-хигиенни материали и други. Освен това на потребителите се оказва емоционална подкрепа, практическа подкрепа, задоволяване на техните здравни и образователни потребности. Младежите се включват и в доброволческа дейност, която изгражда у потребителите трудови навици и дисциплина.

Наблюдаваното жилище се намира в кв. Бузлуджа. Капацитетът на услугата е 4 места, като срокът за престой в жилището е до една година.