Технически екипи наблюдават всички язовири в областта, няма опасност от преливане
Технически екипи наблюдават всички язовири в областта, няма опасност от преливане / DarikNews.bg, архив

Технически екипи за наблюдение и контрол на водоемите са сформирани и в десетте общини на Великотърновска област след заповед на областния управител от 6 февруари и съответните заповеди на кметовете. Екипите обикалят микроязовирите, осъществяват контрол, а там където са отдадени под наем, сигнализират ползвателите им за техническите изисквания към водоемите с оглед тяхната безопасност. Според заповедта на областния управител, всички малки водоеми следва да поддържат 2,5 метра ниво на водата под преливните ръбове на преливниците на язовирите.

При областния управител постъпват междинни данни от проверките и наблюдението на малките водоеми. Техническите доклади за състоянието и безопасността им ще трябва да бъдат представени до 15 февруари. На територията на община Велико Търново има 18 микроязовира. Инж. Динко Кечев, директор дирекция ТСУ в общината, ръководи работната група, която извършва обходи и проверки по водоемите. Язовирите  „Мотела", „Хмела" край Дебелец, край Присово и Плаково, са изпуснати и не представляват опасност за населението. Язовирът край полигона на Беляковец не е проблемен. От общината са разпратени писма до всички наематели и концесионери на язовири, съгласно заповедта на областния управител, да поддържат 2,5 м свободен обем под преливния ръб на преливника на съоръжението. 

Община Елена е собственик на 8 микроязовира. Два от тях са потенциално опасни, но се наблюдават и са под контрол. Язовирът в с. Константин, който бе със запълнен обем на 100%, от три дни се източва, като кранът на изпускателя е отворен докрай и вече е с освободен обем. Следи се изискването водата да падне 2,5 м. под ръба на преливника.

На територията на община Стражица има 30 микроязовира. Със заповед на кмета инж. Детелина Борисова е сформирана тричленна комисия, която е направила оглед на всички язовири. Няма потенциално опасни водоеми. Само един микроязовир, край с. Камен-  Чешме дере, който е пълен на 80%, се изпуска от 7 февруари по 7 куб.м в секунда.

В Община Полски Тръмбеш има 12 броя микроязовири. Част от тях са пълни, но е създадена организация по контролираното им изпускане. Четири микроязовира има на територията на община Лясковец. Всичките са обходени, пълни са на 40% и няма опасност за населението.

Пет са микроязовирите на територията на Павликенска община. Три от тях са пълни и се наблюдават, а два от микроязовирите са източени. Язовир „Негованка", собственост на „Напоителни системи", е пълен на 80% и от 7 февруари се изпуска превантивно с по 2 куб. м. в сек. Язовирът край с. Караисен е празен.

Пет микроязовира има на територията на община Свищов. Три от тях са с под 50% обем, а два броя са напълно източени. Наблюдават се от екипи на общината. На територията на община Горна Оряховица има най-голям брой малки водоеми- 19. Във всички тях водата се поддържа в необходимия обем, в добро техническо състояние са и са под наблюдение.

В община Сухиндол има два малки язовира като до яз. „Пустията" екипи на общината са стигнали вчера, тъй като достъпът е бил затруднен заради влошените зимни условия и е предприето контролирано изпускане. На територията на Златарица има 8 микроязовира, които се наблюдават чрез обходни групи със заповед на кмета. Контролирано се източват.

Двата големи водоема с национално значение на територията на областта - язовир „Йовковци" и язовир „Стамболийски", са под денонощен контрол, с нормални обеми и не представляват опасност за населението.  „Йовковци" разполага със свободен обем от  0,344 млн.куб. м.  От 16,00 часа вчера е отворен големият изпускател на язовира, като се изтакат по 10 куб. м /сек.  Язовир  „Александър Стамболийски", който  е с общ обем 205, 6 млн. куб.м., има свободен обем към момента в размер на 48 млн. куб. м.