Свищов в снежен капан
Свищов в снежен капан / netinfo
Над 105 см. е снежната покривка в Свищов и според директора на “Гражданска защита” Виктор Тонков, това е рекорд за страната към настоящия момент. Снеговалежът започна около 20 часа на първи януари, продължава да вали и в момента.
Въпреки, че не е обявено бедствено положение, Свищовска община е в снежен капан – всички пътища към града са затворени, а от Съвета за сигурност и управление при кризи в Свищов непрекъснато призоват да не се ползват личните превозни средства, за да не пречат на снегопочистването.
Работата по разчистване на пътищата продължава, но към момента се чистят само основните пътни артерии в града. В снегопочистването са включени всички машини на пътно управление и собствена техника на някои свищовски фирми. Освен това в снегопочистването се включва и военна техника от областна управа и от поделението в Белене. В селата за почистването се използва наличната селскостопанска техника на земеделските кооперации.
Преди час в Свищов пристигна високопроходима верижна машина от аварийно-спасителния отряд на Г.Оряховица, с която се транспортират пациенти от селата на хемодиализа. Те ще бъдат хоспитализирани и ще останат в болничното заведение до нормализиране на обстановката. От спешна помощ поясниха, че тази сутрин е имало няколко повиквания и на всички са се отзовали, макар и на места да се е налагало лекарите да ходят пеша.
От петнайсетте села в Свищовска община, без ток и вода е само с.Червена. В града все още не работи нито една таксиметрова служба, пристанището се разчиства от снега,на брега няма акустирали плавателни средства за обработка.