Станишев инспектира подготовката за 100 г. Независимост
Станишев инспектира подготовката за 100 г. Независимост / netinfo

Правителството отпусна 7,5 млн. лв. за изпълнението на Националната програма за честването на 100-годишнината от Независимостта на България. Празничният календар включва юбелейни прояви и у нас, и в чужбина.

Концерти за юбилейния 22 септември ще има в големите градове на страната, а националното честване ще се състои във Велико Търново.
Именно за да види на място как върви подготовката за празника, днес в старата столица пристига премиерът Сергей Станишев.

Програмата за честването включва издаване на юбилейни печатни издания, на детска образователна илюстрована книга, адресирана към началната училищна възраст, на календар за 2009 г. с детски рисунки, както и изнасянето на „Урок по родолюбие” в 100 български училища. Ще бъдат създадени документални филми, ще се проведат европейска студентска среща, международна научна конференция, кръгла маса, юбилейна ученическа сесия „Историята – урок за бъдещето на нациите” и изложби.

„Ден на България”, включващ различни инициативи, ще се състои в германските градове Мюнхен и Хоф, а за Бон са предвидени изложба на съвременното българско изкуство, гала-концерт с участието на Александрина Пендачанска, филмова вечер, литературни четения и концерти.

Прояви за честването, насочени както към българските диаспори, така и към гражданите от страните – домакини, ще се проведат и в Белгия, Люксембург, Финландия, Швеция, Дания, Русия, Франция, Турция, Словакия, Италия и др.