Спорт, екология и забавления във втория Фамилатон в Горна Оряховица
Спорт, екология и забавления във втория Фамилатон в Горна Оряховица / плакат: организатори

Със спорно-екологичния семеен празник "Фамилатон" Община Горна Оряховица се включва в Европейската седмица на мобилността. Той ще се проведе днес, събота, в парк „Градска градина”. Стартът ще бъде даден в 11.00 ч. Празникът се организира от Община Горна Оряховица и Сдружение „Горнооряховски младежки парламент”.

"Фамилатон" е празник на семейството и спорта. Форматът се основава на три основни принципа:движение, семейство, екологичен начин на живот. В парк „Градската градина” ще бъдат разположени различни ателиета. В тях могат да се включат семейства, които предварително са получили своята карта за ориентиране. Раздаването на картите, които показват разположението на ателиетата ще започне в 10.30 ч. Картите ще се получават от ателие „Намери ни, научи се и спечели”.

Официалното откриване на форума е насрочено за 11.00 ч. В 11.15 ч. ще бъдат представени различните ателиета. Тогава ще бъде даден старт на състезателните игри. Участниците могат да се включат в състезания с тротинетки, ролери, въжен тролей, тенис на маса, различни демонстрации и томбола. Общо 9 ателиета ще бъдат разположени на територията на парк „Градска градина”. Организаторите обещават много приятни изненади.

В 12.00 ч. започват и демонстрации от Спортни клубове по акробатика „Локомотив” и „Джим денс”, Салса клуб „Амор етерно”, както и изпълнения на солисти от Вокален състав”Нова музика”. В програмата ще се включат и актьорите от Младежки театър „Алтернатива”. В парк „Градската градина” ще бъдат разположени контейнери за стари батерии и контейнер за отпадъци от електрическо и електронно оборудване.

В първото издание на "Фамилатон" миналата година се включиха над 200 горнооряховски семейства.

Европейската седмица на мобилността ще продължи до 22 септември. Тя се провежда по инициатива на Европейската комисия. Както всяка година, ключова роля в осъществяването на седмицата на мобилността имат местните власти. Освен Горна Оряховица в инициативата с различни мероприятия ще се включат и общините Велико Търново, Габрово, Трявна, Елена и Стражица. Тази година темата на седмицата на мобилността е „Чист въздух – ти си на ход!“. През 2013 г. основно внимание ще бъде обърнато на въздействието на транспорта и нашия всекидневен избор върху качеството на въздуха, който дишаме и нашето здраве.