Спад в активността във В. Търново в следобедните часове
Спад в активността във В. Търново в следобедните часове / Дарик нюз

Избирателната активност в община В. Търново към 16, 30 часа е по- висока в сравнение със същия час на първия тур, съобщи председателят на ОИК Десислава Йонкова.

39, 97 % от имащите право на глас 74 694  жители на общината или 29 855 души са дали своя местен вот. Миналата седмица до този час правото си бяха упражнили 28 657  души, което означава, че сега бюлетини са пуснали 1197 човека повече.

39, 16 % е избирателната активност за президентския вот в община Велико Търново към 16,30 часа. От 76 961 избиратели, правото си на глас са упражнили 30 141 души. Това прави с 1264 души повече в сравнение с първия тур, когато до този час своя вот бяха дали 28 887 гласоподаватели.

В ОИК нямат информация за опашки пред отделните секции, като общата тенденция, която се наблюдава в следобедните часове в сравнение със сутрешните е лек спад в динамиката на активността.

Общо девет са подадените жалби в Комисията от които до момента са разгледани осем и нито една не е намерена за основателна. Сигналите са били за липса на стол в тъмна стаичка, застъпник смущаващ останалите, по- голям брой застъпници от допустимото, продажба на алкохол в близост до секция, извозване на избиратели и т.н. По отношение на плътността на хартията от която са направени бюлетините, която също бе обжалвана, от ЦИК и от областна администрация са отговорили, че е според изискванията на закона. Общо 15 членове на секционни комисии са поискали да бъдат заменени в днешния изборен ден.