Сердар Даят взел футболисти, които са спасявали отборите си от изпадане
Сердар Даят взел футболисти, които са спасявали отборите си от изпадане / Дарик нюз, архив
Сердар Даят взел футболисти, които са спасявали отборите си от изпадане
61627
Сердар Даят взел футболисти, които са спасявали отборите си от изпадане
  • Сердар Даят взел футболисти, които са спасявали отборите си от изпадане

Старши треньорът на „Етър- 24" Сердар Даят бе във В. Търново за кратко след прибирането от лагера в Анталия. Докато отборът се стягаше да отпътува за Сливен, той отговори на журналистически въпроси.

- Каква е оценката ви за подготовката в Анталия?

- Положителна. Смятам, че според възможностите успяхме да направим отбор.

- Футболистите, които сега привлякохте, по-добри ли са от тези, с които работихте през есента?

- Да, сегашните футболисти, които взехме, са по-добри от тези, които заварих, когато дойдох.

- А, новоизграденият отбор по- добър ли е?

- Разбира се, че е по- добър от този, който завърши есента. Смятам, че отборите ще имат проблеми с нас, но трябва да вложим много работа, много борба. Обяснихме това на новите футболисти. Не даваме много пари на играчите, но това, което им е обещано, ще им се плати. Момчетата дойдоха в България, знаейки, че няма да е лесно. В отбора има доста играчи, които идват от тимове, които са били в позицията на изпадащи, но са ги спасили. Всички трансфери ги правихме след предварително разузнаване за такъв тип футболист. Бяхме цял месец на лагер в Анталия, за да се опознаят и сплотят играчите. Те са от различни точки от цял свят и се запознаха там, но станаха приятели. С помощта на българските играчи се сплотиха още повече. Приятелските мачове показаха, че сме на добър път. За да остане "Етър" в "А" група, основни лица ще бъдат именно българските играчи - Красен Трифонов, Иво Русев, Любо Любенов, Валентин Веселинов, Саидходжа... Те обясниха на чужденците за какво става дума и какви проблеми ни чакат. Имаме още десетина дни, за да довършим подготовката.

- Не виждате ли проблем в това, че българските играчи в "Етър- 24" са едва няколко човека?

- В Англия 95 % от играчите не са англичани, светът се глобализира. Знам, че някои неща няма да са лесни и не искам да ме разбирате погрешно- нямам нищо против българите. През есента българските играчи бяха 90 % и останахме последни, сега 80 % ще са чужденци и предстои да се види какво ще направим. Във футболно отношение няма да имаме проблеми. Имаме опитни футболисти.

-  Байдаков, Николаев и Ангелов остават ли в отбора?

- Те са част от нашия екип, но са много млади момчета. Трябва да ги пазим в някои отношения. Когато сме на последна позиция не можем да ги натискаме. За тяхното бъдеще няма да е добре. Сега привлякохме опитни футболисти. Трябват ни ако искаме да постигнем нещо.

- Каква беше причината да не ги вземете на лагера в Турция?

- Работил съм с тях тук. Там дойдоха много футболисти на проби. Не мога да работя с 35 футболисти. Те ще са в групата от 20- 25 играчи, за пролетта. Истината е, че не са първо предпочитание. Няма да издържат на напрежението. През есента Байдаков и Николоаев играха, но в стресова ситуация не могат да вземат правилно решение. В бъдеще ще станат добри футболисти, но в този момент трабва да заложим на опитните футболисти.

- Очертава се да играете без публика?

- Тук идваха 500 човека. Може пък да направим добри мачове и да започнат да идват по две- три хиляди зрители. А това, че няма да се играе тук, не е наше желание. Щом разкопават терена, няма как да играем на улицата.

- Помощниците Марин Стефанов, Румен Данков и Стефан Ангелов остават ли в екипа?

- Да, разбира се. Марин не дойде на лагера по лични причини.

- Запознахте ли се вече с базата в Сливен?

- Да, страхотна е. Пожелавам ви в България всички клубове да имат такива бази. Да има достатъчно терени, фитнеси, басейни... Футболистът притежава само тялото си. На "Ивайло" беше една кал, щяха да се контузят играчите. Излизаме на тренировката и едни започват да викат. А ние като сме на последно място, трябва да сме единни. Нека ни подкрепя цяла България, това е "Етър- 1924" и нека подкрепят футбола. Футболистите днес са тук, утре ги няма, но "Етър" е отбор на Велико Търново и на България.

- Вярвате ли, че отборът може да се спаси от изпадане?

- Ако не вярвах, въобще нямаше да съм тук. Всички футболисти вярват, че ще останем в "А" група.