/ БГНЕС, архив
Областният управител проф. д-р Любомира Попова е сред учредителите на инициатива за провеждане на поход, който преминава по пътя на мощите на Св. Иван Рилски от 1469 г., когато от Търново те са били върнати в Рилския манастир.  

С поход отбелязват 550 г. от връщането на мощите на Св. Йоан Рилски


"Приветствам инициативата за организиране на поход - „Светият път -– 550 г. от връщане мощите на св. Йван Рилски от Търново в Рилския манастир“ . Това начинание е изпълнено с вяра в бъдещето и с почит към към делото на Свети Иван Рилски. Той е най-великият светец на българската земя, небесен закрилник и на Велико Търново.

Роден е около 876 г. в Скрино, разположено в  Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Бил съвременник на княз Борис и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. Във Велико Търново мощите на светеца са съхранявани три века до 1469 година, когато са пренесени в Рилския манастир. Сега пазим частица от неговите мощи. Не случайно вярата и почитта към светеца и до днес остава сред целия българския народ, който го почита като небесен закрилник.

Идеята, която ни е събрала тук е да превърнем този туристически маршрут в събитие, което обединява родолюбието, вярата и силата на българския дух. Походът е част от културния календар на Област Велико Търново за 2019 г. Тук е мястото да изкажа благодарност към инициаторите на идеята Евгени Коев и Паскал Пиперков. Те успяха да обединят общите усилия на областните управители на областите, през които преминава  поклонническият маршрут, на Община Велико Търново и на много приятели и съмишленици,  които работиха повече от три години, за да реализират този проект. Пътят, които преминава по стъпките на Св. Иван Рилски  е свързан не само със свещеното ни минало, но крие и изключителни природни богатства и забележителности. Това сочат данните от изследванията, направени на маршрута. Пожелавам успех на тази инициатива и нека тя да привлича все повече привърженици", каза областният управител в приветственото слово.

Учредяването се състоя в Централния военен клуб в София в сред учредителите са и кметът на Велико Търново д-р Даниел Панов, областни управители от областите през които преминава маршрута, кметове на общини и др. Председател на инициативния комитет е историкът проф. Пламен Павлов. Походът ще стартира на 1-ви юли тази година от Велико Търново.