Разчистват терен за строеж на приют за бездомни кучета
Разчистват терен за строеж на приют за бездомни кучета / Община В. Търново

Започна разчистването на площадката, на която предстои да стартира строежът на първия приют за бездомни кучета на територията на областта, съобщиха от Община В. Търново. Приемникът ще бъде извън регулацията на старата столица посока село Шемшево. Целта е след като питомникът започне да функционира синовяването на бездомни кучета от него да се превърне в устойчива практика, уточняват от администрацията.

По сигнал на граждани през изминалата седмица инспекторите от отдел „Околна среда" към общинска администрация са открили в кв. „Зона Б" бездомно куче в безпомощно и обезобразено състояние. Кучето в момента е на лечение, а след приключване му ще бъде кастрирано.

На телефон 062/ 619 502 в отдела очакват да се обадят желаещи за осиновяването му.

С оглед безопасността на граждани и животни Община Велико Търново припомня на собствениците на домашни любимци разрешените зони за разхождане. Тава се всички междублокови пространства в града, в които няма изградени детски площадки, "Атлантически парк" до КПП- то на НВУ "В.Левски", теренът между "Билла" и ПГЕ "А.С.Попов" / б.р. така наречената циркова площадка/, пътеката между кварталите "Бузлуджа" и "Чолаковци", районът между кварталите "Бузлуджа" и "Зона В", хълм "Света гора" и местността "Боруна".

През настоящата година предстои да се разшири зоната за свободно разхождане на домашни любимци в парк "Дружба", както и да бъдат изградени такива на терена до "Циркова площадка" и в парк "Света гора".

Разхождането на кучета в регулационните граници на града да се извършва с повод. Пускането без повод е разрешено само на специално отредените места и извън границите на жилищните територии.