Публикуваха резултатите от матурите на сайта на МОН
Публикуваха резултатите от матурите на сайта на МОН / netinfo

Оценките от държавните зрелостни изпити вече са качени на сайта на просветното министерство mon.bg. Резултатите могат да бъдат проверени и на още един адрес в интернет rezultati.zamaturite.bg. Хиляди абитуриенти се опитват да влязат в сайтовете и достъпа до тях е затруднен.

Всеки от явилите се зрелостници може да провери оценките си от матурите като напише ЕГН-то си и входящия номер за изпитите. Освен оценката на двата сайта са обявени и получените точки, като максималния брой е 100. Общо учениците, които се явиха за първи път на задължителни матури са 72 532. Поради огромния интерес обаче и двата сайта блокират и достъпа до тях е силно затруднен.

На матурите най-добре са се представили учениците по френски език, а най-слабо по философия и история, сочат обобщените резултати на просветното министерство от миналата седмица. На задължителния зрелостен изпит по български език и литература двойките са 2 721, отличните оценки близо 12 000, а пълните шестици 891. Най-масовата оценка по този предмет е четворката. Такава оценка в дипломата ще бъде вписана на повече от 24 000 ученици.

Дипломите си зрелостниците ще получат на 26 юни.