БСП
БСП / netinfo
Бившият министър на образованието и член на Парламентарната комисия по образование и наука проф. Анелия Клисарова бе на посещение във Велико Търново, където се включи в дискусия на тема "За делниците в образованието". Следващата седмица тя отново ще бъде в старата столица, за да вземе участие в изнесено заседание на Комисията по образование в Народното събрание. 

Преди дискусията днес обаче, проф. Клисарова се срещна с журналисти и коментира най-наболелите проблеми в образованието. Тя заяви, че образованието е част от националната сигурност, защото няма как да има бойни самолети без пилоти в армията или пък добри болници без лекари. По думите й икономиката е неразривно свързана с образованието и е дълг на държавата да инвестира средства в тази сфера. Затова и трябва да има връзка между средно и висше образование с бизнеса и икономиката. 

Проф. Клисарова уточни, че Законът за училищно и предучилищно образование, който бе приет преди малко повече от година, не е донесъл реформа и не е успокоил системата. Според нея той не спомага за подобряване на образованието и за това да не отпадат толлкова ученици от училищата.

Бившият просветен министър сподели, че съжалява за няколко неща, които не е успяла да довърши по време на мандата си от кабинета на Пламен Орешарски. Сред тях са премахването на делегираните бюджети в училищата и въвеждането на един учебник по всеки предмет. Тя отбеляза, че от БСП са категорично против финансирането на частни училища, за сметка на държавни такива. "В държавните училища трябва да се намали броя на децата в един клас и да се увеличи броя на паралелките. По този начин няма да се налага един учител да преподава на 36 деца и това ще подобри качеството на образованието", заяви проф. Клисарова. Относно Закона тя заяви и че не е нормално шестокласниците да се налага да обясняват философията на Търновската конституция, каквито са изискванията на новата програма.

„Нашето мото, по което най-много работим, е връзката на средното образование с висшето образование, бизнеса и икономиката. Само ако вървят ръка за ръка, тогава нещата могат да се случат. Не изключвам и науката, защото високите технологии, свързани с науката, носят и най-голяма принадена стойност. Не може да има 258 учебника по 52 предмета и всички да отговарят на изискванията. Не може да има 8 биологии. Ние сме за един учебник по един предмет - един учебник, който да съдържа базата знания, необходима за всяко дете. Знаете ли кой отговаря за съдържанието на учебниците? Издателствата. Без тяхно съгласие не могат да се поправят грешки, а те са и фактически и граматически. За това сме за един учебник, за който да отговаря МОН", допълни проф. Клисарова. 

Следващата седмица предстои и внасяне на проектобюджета за 2018-та година в Народното събрание. В тази връзка от БСП ще настояват за вдигане на процента от БВП, който се отпуска за образование. Към момента той е 3,6 %, което е около 3,2 милиарда лв. От партията поясниха, че ще се борят за увеличение до 3,8 % от БВП или с 400 млн. лв. повече от предвижданото към момента. Проф. Анелия Клисарова посочи, че надеждите на социалистите са процентът постепенно да стигне 4% от БВП на страната.