Посрещаме Великден на Царевец
Посрещаме Великден на Царевец / DarikNews.bg

Жителите и гостите на Велико Търново ще посрещнат Възкресение Христово на историческия хълм Царевец. Пасхалното богослужение ще бъде отслужено от великотърновския митрополит Григорий под открито небе на площадката пред Патриаршеската църква "Св. Възнесение Господне". Службата ще започне на 4 май в 23,30 ч.

След раздаване на благодатния огън в полунощ ще бъде прочетено посланието за празника на патриарх Неофит. Пожеланията за Христовото възкресение ще бъдат съпроводени със звъна на всички камбани на Царевец и празнични фойерверки.

В 0,30 ч. от историческата крепост ще тръгне литийно шествие до катедралния храм "Рождество Богородично", където литургията ще продължи. По традиция на миряните на площад „Цар Асен I" ще бъдат раздадени 2500 червени яйца и козунак.

Великден бе посрещнат на крепостта Царевец за първи път след 618-годишно прекъсване през 2011 г. Инициативата за възстановяване на великденската служба на историческата крепост е на Община Велико Търново, Великотърновската митрополия и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов".

Великденски служби ще има и във всички православни храмове в града. На 5 май в 11,00 ч. по традиция ще има богослужение за Второ възкресение пред храм „Възкресение Христово" в парк „Руски гробища", където също ще се раздават боядисани яйца и козунак.

Празникът ще продължи вечерта отново на площад „Цар Асен I". В 19,00 ч. там ще започне концертът „Аз съм Пирин, мила ми Земьо" на Ансамбъл „Пирин". Търновци и гостите на града ще могат да видят най-новия спектакъл на световноизвестната фолклорната формация, посветен на 80-годишния юбилей от рождението на проф. Кирил Стефанов - главен художествен ръководител на ФА "Пирин", преди премиерата му в НДК - София на 14 май. Вечерта ще приключи с аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина" от 21,00 ч.

Заради великденската програма ще бъде затворен за движение площад "Цар Асен І" на 4 май от 21,00 до 00,00 ч. и на 5 май от 00,00 ч. до 03,00 ч. На 5 май от 12,00 до 13,00 ч. ще бъде затворен за движение участъкът от хотел "Царевец" до площад "Цар Асен І". На 5 май от 18,00 до 22,00 ч. ще бъде затворен за движение площад "Цар Асен І".