Подкрепа на офицерите и сержантите от резерва и запаса обещаха от местната власт
Подкрепа на офицерите и сержантите от резерва и запаса обещаха от местната власт / Дарик нюз, архив

Провеждането на националната кампания “Памет българска- героични воини на България” и достойно честване на 100– годишнината от Балканската война са сред приоритетите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) във В. Търново през тази година. Друг важен за резервистите въпрос е краят на тригодишната сага с Военния клуб и възможността отново да имат офис в него. Това стана ясно по време на проведеното в четвъртък годишно отчетно събрание на общинската структура на организацията. Сред гостите на форума бяха председателят на Общинския съвет във В. Търново Николай Ашиков, началникът на Националния военен университет- бригаден генерал Цветан Харизанов, почетната гражданка Благовеста Факирова и областният председател на организацията полк. проф. Михаил Харалампиев. В клуб „Българско воинство” в старата столица се събраха и десетки запасняци и резервисти, членове на структурата в старата столица. В доклада, изнесен от председателя на Общинския съвет на СОСЗР полк. Райко Райков, бе изтъкнато, че по време на изборите организацията е проявила политическа зрялост и е подкрепила свои членове да станат кметове и общински съветници. Това дава възможност на съюза да участва още по- активно в обществено- политическия живот и в реализиране на управленската програма на Община В. Търново. Председателят на Местния парламент- Николай Ашиков даде добра оценка за инициативите, които провежда СОСЗР в областта на патриотичното възпитание, опазването на войнишките паметници, подпомагането на органите на държавната власт по ликвидиране последствията от бедствия, аварии и катастрофи. Той почерта, че с кмета инж. Даниел Панов са на мнение, че Военни клуб трябва отново да стане център на културни и военно- патриотични прояви.
„Съсловието е едно от най- интелигентните в държавата и има най- пряко отношение към националната сигурност”, коментира Николай Ашиков, който е подполковник от резерва.
Председателят на Областния съвет на съюза полк. Харалампиев изрази надежда, че със създаването на Обществения съвет по въпросите на отбраната ще се реализира така необходимото обединение на офицерите и сержантите от запаса и резерва, за да се използва техния интелектуален и професионален капацитет за доброто на България. В момента военно- патриотичните съюзи са многобройни и раздробени, като само във В. Търново са пет. За единение на родолюбивите организации, призоваха от търновската структура на СОСЗР. В доклада бе посочен като слабост фактът, че над 300 офицери и сержанти, родени след 1965 г., не са обхванати в съюза, въпреки че живеят на територията на общината. Във В. Търново членовете на СОСЗР са около 700, при потенциал 5000 души.

Отчетено бе като положителен факт, че през 2011 г. дружествата на тази организация са станали по- активни и обединени, включвали са се в обществени мероприятия и в социалния живот. Бригаден генерал Харизанов заяви, че е доволен от доброто взаимодействие между действащите офицери и сержанти и резервистите, като също се ангажира да направи всичко необходимо за възстановяване дейността във Военния клуб.