/ Община Велико Търново
Пет села са засегнати от бурята с проливен дъжд и градушка, преминала над Велико Търново и територията на общината вчера. Най-силна е била стихията в Шемшево, Леденик, Беляковец и Ветринци, по-слабо засегнато е село Пушево. Констатирани са частични щети по пътната инфраструктура в Шемшево и Леденик. 

Градушка с големината на лешник се "изсипа" във Велико Търново (СНИМКИ)

Във Велико Търново веднага след бурята започна прочистване на шахтите от листната маса, донесена от стичащата се вода, както и събиране на материалите от строежи, също влачени от водата. Те бяха извозени до депото за строителни отпадъци. Мобилизирани са екипи на ОП „Зелени системи“.

Няма информация за счупени клони, дървета или за щети по покривите на сгради. Единствено в кв. „Слънчев дом“ има засегната покривна ламарина на блок, чието обезопасяване е ангажимент на етажната собственост.

Около 70 хиляди дка са засегнатите площи при падналите градушка и дъжд

Силната градушка премина и през Горна Оряховица и няколко населени места от общината. Кметът инж. Добромир Добрев веднага е свикал кризисния щаб за борба с бедствията и авариите и е разпоредил незабавна проверка на щетите.

След като бъде направена оценка на пораженията в селищата засегнати от градушката, ако се налага, ще бъдат подадени сигнали до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.