Патешко, гъши дроб и салата от глухарче са сред любимите френски ястия
Патешко, гъши дроб и салата от глухарче са сред любимите френски ястия / netinfo
Патешко, гъши дроб и салата от глухарчета обичат да си похапват французите, при това го правят с невероятен финес, казва Станимир Радичев - главен готвач в един от големите хотeли във Велико Търново.
Казва го по повод днешния международен ден на франкофоноията и докато приготвя мус от шампанско – един от любимите десерти на наследниците на Наполеон.
Кулинарните шедьоври бяха наредени в изложба редом до старинни френски вещи, ползвани от търновци през19 век.
Денят на франкофонията тази година събра ценителите на френската култура и кухня в Сарафкината къща във В. Търново.
Френски предмети от края на 19 и началото на 20 век показа специална експозиция от френски порцелан, козметични аксесоари, кутии за шапки и мостри за дрехи, които са били особено модни по онова време.
Тези вещи носят духа на времето си, но и стремежа на търновци от край време да са модерни и с европейско мислене, разказва екскурзоводът на френски туристи в старата столица Румяна Павлова.
Френският език, заедно с английския, е единственият език, говорим на 5 континента и остава работен език в международните организации в Европа и Африка. Френският е майчин език на близо 80 милиона души, което го поставя на 11 място в световен мащаб сред 2 000 езика.
От 1993 г. България е част от франкофонското семейство, което наброява повече от 56 държави. Международният ден на франкофонията е повод да бъде отбелязано значението на френския език, който свързва не само 170-те милиона френскоговорещи по света, но и 500-те милиона жители на 56-те държави, членуващи в Международната организация на франкофонията, подчертаха франкофоните на срещата.
И припомниха няколко думи от френскияречник, които ползваме всеки ден -
Бутик, бюстие, дефиле, монокини, мезонет.
Но не думите бяха в центъра на фарнкофонското внимание, защото тази година празникът минава под знака на френската гастрономия. Гъши дроб, патешко месо и салата от глухарче са сред любимите френски ястия, обяснява главен готвач Станимир Радичев.Чуйте повече подробности в прикачения файл: