/ netinfo
805 767 лева ще осигури Община Велико Търново за модернизация на образователна инфраструктура. Сумата представлява съфинансиране по одобрен европейски проект, с който общината ще получи още 7,9 милиона лева по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Със средствата, чийто общ размер е 8,7 милиона лева, ще бъдат обновени базите на три училища - СУ „Владимир Комаров“, СУ „Г. С Раковски“ и „Спортно училище Велико Търново“, както и три детски градини – „Пролет“, „Ален мак“ и „Рада Войвода“.

Ще бъдат реализирани групи от дейности, обобщени в три направления: постигане на енергийна ефективност; подобряване на базите на училищата и детските градини чрез конструктивно укрепване, основни вътрешни и външни ремонти, обзавеждане, осигуряване на достъпна среда на сградите; изграждане на инсталации с възобновяеми енергийни източници.

Сумата от 805 767 лева Община Велико Търново ще осигури чрез поемане на дългосрочен дълг от Фонда за органите на местното самоуправление в България – „ФЛАГ“ ЕАД. Кредитирането, което е заложено и в Бюджет – 2018, бе одобрено по време на днешното заседание на Великотърновски общински съвет. 60-месечен е погасителният план, а месечните вноски по никакъв начин не създават финансови трудности пред Община В. Търново.

Заместник-кметът на Старата столица Снежана Данева-Иванова обясни, че условията, свързани с кредита, са много добри и обезпечават оптималната реализация на инвестиционното намерение. Те са напълно съпоставими и дори по-изгодни спрямо банковите институции, предвид нивата на EURIBOR – средното лихвено равнище на банките в еврозоната.