Svi6tov
Svi6tov / netinfo
Община Свищов ще отбележи 140 години от Освобождението на града с богата програма, включваща концерти, изложби и конференции, съобщи . Росен Маринов, директор Дирекция „Култура и културно наследство” в Общината.

Проявите ще започнат още в седмицата преди датата 27 юни, когато ще бъде кулминацията на честванията.

Акцент в програмата ще бъде изложба със снимки, документи, оръжия и  униформи от Руско-турската война, както и предмети, свързани с първото градско общинско управление. Експонатите ще са от фонда на Исторически музей – Свищов и на Исторически музей – Велико Търново, обясни Росен Маринов.

Преглед на любителското художествено творчество на сухопътни войски ще се проведе в крайдунавския град. „Това  събитие  се провежда всяка година на различни места в България. По повод 140-та годишнина предложиха то да се случи на територията на Свищов“, съобщи Росен Маринов. В крайдунавския град ще има и  конференция посветена на десанта на Руската армия през река Дунав при Зимнич – Свищов  и Освобождението на Свищов. Конференцията се организира от Военна академия „Г. С. Раковски“.

В Свищов ще бъде открита и  изложба с произведения, посветени на Освобождението на България, които са от фонда на Галерията в крайдунавския град. Ще се търси възможност в  изложбата с експонати  да се включат и други художествени галерии от страната.

Сред акцентите в програмата ще бъде и  концерт „140 години свободно творчество“ с участието на състави и изпълнители от община Свищов.  Един от емблематичните за Свищов състави Първи български хор „Янко Мустаков“  също ще изнесе концерт в църквата „Св. Троица“.

За втора поредна година Национален клуб „Традиция“ ще проведе историческа възстановка „Форсирането на река Дунав и Освобождението на Свищов“ в местността Паметниците. Събитието ще бъде  на 25 юни на историческото място, където през 1877 година руската дунавска армия е стъпила на българска земя. „Идеята е тази година възстановката да бъде малко по-разширена и по-мащабна от миналогодишната. Тя беше посрещната с  голям интерес от хората и мислим, че ако я развием ще бъде още по-атрактивна и ще има още по-голям интерес към нея“, обясни още  Росен Маринов.

През  седмица ще се проведе и концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република  България.

Кулминацията на тържествата ще бъде на 27 юни, а честването на 140 години от Освобождението на града ще бъде под патронажа на президента Румен Радев. Очаква се за тържествата да пристигне и патриарх Неофит, който да отслужи молебен за здравето на военнослужещите в църквата „Св.Троица”, един от шедьоврите на Колю Фичето.