/ Община Свищов
Община Свищов в качеството си на бенефициент по Договор № BG16RFOP001-5.002-0006-С01, проект „Създаване на нова социална услуга „Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване”, организира събитие за стартиране на дейностите по преустройство, СМР и промяна на предназначението на съществуваща сграда, съгласно утвърдените от Министерство на труда и социалната политика функционални изисквания и насоки за изграждане на инфраструктура, съобразени с релевантните европейски документи за деинституционализация и живот в общността.

Община Свищов с пореден одобрен за финансиране социален проект

Събитието ще се проведе на 14 юни - петък, от 11:00 часа на ул. „Княз Борис І“ № 36. Проектът се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, Приоритетна ос „Регионална социална инфраструктура“, процедура „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания”.

Основна цел е осигуряването на подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нови, качествени социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора в невъзможност за самообслужване.

Създаване на новата услуга "Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване"/ЦГВХНС/ в гр. Свищов е в съответствие с Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.
 
Кметът на Свищов Генчо Генчев отчете дейността си през третата година от мандат 2015-2019

Основните дейности по проекта са стартирали, съгласно предварително одобреният график. Предстои след реализиране на СМР дейностите, за преустройство и промяна на
предназначението на сградата в гр. Свищов, ул. Цар Борис I, №36 в ЦГВХНС, включително подобряване/осигуряване на достъп за хора с увреждания да бъде извършена доставка, монтаж на оборудване и обзавеждане. Същото ще бъде съобразно утвърдените от Министерство на труда и социалната политика функционални изисквания.
 
Срокът за изпълнение е 18 месеца, като дейностите стартираха през м. януари 2019 г.

Общ размер на осигуреното финансиране: 538 827,78 лв., което е 100%  БФП. В т.ч. от ЕС, чрез Европейски фонд за регионално развитие в размер на 458 006,61 лв. и Национално финансиране 80 824,17 лв.
 
От Община Свищов канят всички заинтересовани граждани да участват в събитието, на което могат да получат и допълнителна информация.