Кметът на Свищов Генчо Генчев отчете дейността си през третата година от мандат 2015-2019
Кметът на Свищов Генчо Генчев отчете дейността си през третата година от мандат 2015-2019 / netinfo
Общината отново предостави безплатни книжки с отчета за 2018 година на жителите на Свищов
На 7 декември  в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови  - 1856“, кметът на Свищов Генчо Генчев направи отчет за извършената дейност  през третата година от мандат 2015-2019.
 

Кметът на Свищов Генчо Генчев отчете дейността си през третата година от мандат 2015-2019
netinfo

Кметът на Свищов Генчо Генчев отчете дейността си през третата година от мандат 2015-2019
netinfo

Срещата, която премина при голям интерес, бе широко оповестена чрез местните и регионални медии, като на нея бяха поканени да присъстват всички жители на община Свищов - представители на общинската  и държавна администрация, общински предприятия, образователни, културни, социални и финансови институции, представители на бизнеса, частния и неправителствен сектор, кметове на кметства, общински съветници, граждани и медии.
 
Кметът Генчев представи отчета заедно с главния финансист на Общината Стефан Кирчев, който открои по-значимите проекти, реализирани от Общината, като подчерта, че управлението на финансовите потоци в един порядък и балансирането на разходните необходимости, е моментът в който трябва да се направи всичко възможно, за да се задоволят интересите на Общината. Той допълни още, че консервативният подход при разходване на бюджетните средства води по своята същност до добро финансово здраве на всяка община.

Генчо Генчев направи отчет по приоритетни дейности, обхващащи всички сфери от икономическия, социален и обществен живот, като посочи конкретни средства, които са вложени за: развитието на икономиката, ремонти на кметства, градоустройство, човешки ресурси, повишаване на заетостта,  образование, култура, социални дейности, екология, туризъм, спорт, обществен ред и сигурност, инфраструктура, здравеопазване. Бяха представени дейностите на общинските предприятия, широко бяха отразени реализираните европейски проекти, както и програмата „Местни инициативи“ 2018.

Като най-голям, жизненоважен успех кметът отчете придобиването право на собственост върху терена на бившите казарми, с обща площ 299 915 кв.м., който с договор от 01.08 2018 г. бе предоставен на Общината. Градоначалникът подчерта, че четири месеца по-късно са налице първите реални стъпки по превръщането на терена в икономическо-технологичен обществен парк, който съвместно с държавата в лицето на Министерство на икономиката и НКИЗ ще се реализира като зона за инвестиции и развитие на икономиката в цялата община. Във връзка с темата, присъстващите изгледаха видео обръщение от министъра на икономиката Емил Караниколов, който се обърна към общинските съветници и кмета на община Свищов с благодарност за бързите и адекватни действия, които са предприели във връзка с реализирането на зоната за инвестиции. Той подчерта, че в Северна България община Свищов е първата, която ще се възползва от това, което правителството е въвело от година и половина, а именно възможността държавата и общините съвместно да изграждат индустриални зони. В своето обръщение министърът се ангажира до 4 януари 2019 година държавата да влезе в новата индустриална зона с първата сума, с която ще е в размер на 1 милион лева.

Другият важен проект, който беше част от отчета и предстои да бъде реализиран на територията на община Свищов през 2019 година, е изграждането на преносен газопровод на територията на Общината, на стойност 4.7 млн. евро.  Проектът е обявен от правителството за обект с национално значение, а реализирането му ще доведе до съществени икономически, екологични и социални ползи в региона.

На продължилия повече от два часа отчет стана ясно, че управлението на общината продължава своята политика за равнопоставеност между общинския център и населените места. Освен бюджетните средства в размер на 505 хил. лева, кметствата са получили допълнително финансиране по програма „Местни инициативи“ в размер на 50 хил. лв.; с постановление на МС са отпуснати 500 хил. лв, с които е извършен ремонт на улична настилка в населените места, а в село Хаджидимитрово са инвестирани 400 хил. лв. за подмяна на водопровода и осигуряване нормално водоподаване в селото. Кметът спомена още редица проекти, които подпомагат развитието на населените места, стимулират екологосъобразен начин на живот и трансграничното сътрудничество.

Генчо Генчев направи справка по показатели на МБАЛ „Д-р Д. Павлович“ към 01.11.2018 г., съпоставена със същите показатели към 31.12.2015 г. В графа „Задължения – общо“ стана ясно, че към момента задълженията на свищовското болнично заведение са в размер на 1 247 000 лв., което е с 185 000 лв. по-малко от 2015 година, когато са били 1 432 000 лв. За три месеца новият скенер е генерирал приходи от 13000 лв., а от месец ноември лимитът на болницата е увеличен 40000 лв., което е прецедент.
Кметът отчете инвестирани средства във всички приоритетни дейности в цялата община, като подчерта, че общинското ръководство няма да спре дотук и ще продължи да търси различни източници на финансиране, за да осигури по-добър начин на живот за жителите на общината.
 
В заключение, кметът Генчев запозна аудиторията с проектите, които предстои да бъдат реализирани в община Свищов и благодари на правителството, на народните представители Станислава Стоянова и Цветан Цветанов, на своите колеги от общинското ръководство, общинските съветници, кметовете на населените места, и всички представители на администрацията за ползотворната, съвместна работа. Кметът на пропусна да благодари и на жителите на община Свищов за отговорната им гражданска позиция. Той подчерта, че винаги се радва, когато има обратна връзка с тях и когато освен похвалите, среща  и добронамерена критика, носеща градивно послание.