/ ThinkStock/Getty Images
"Община Свищов очаква европейско финансиране за мангано пречиствателна станция за питейни води", съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново кметът на общината Генчо Генчев.

Ремонтират спешно къщата на Алеко Константинов в Свищов

По думите му, питейната вода за Свищов и част от населените места, е със завишени стойности на манган тъй като се доставя от подземни кладенци от Дунав. "Проектното предложение, с което се очаква да бъде подобрено качеството на водата, която пият над 30 хиляди души, е заявено в плана на ВиК асоциациите", уточни Генчев.

Подобни съоръжения имат повечето европейски градове по поречието на Дунав, а цената е около 7 милиона лева, посочи той и отбеляза, че има принципното съгласие на МРРБ за неговото изграждане.

Община Свищов подаде първото проектно предложение за новата година

Кметът заяви, че е необходимо спешно да бъде подменен целият магистрален водопровод до града и населените места, който е причина за множество аварии и спиране на водоподаването към домакинствата.

Генчев припомни, че през 2010 година започва изграждането на нов магистрален осемкилометров водопровод, който не е въведен в експлоатация, защото е изграден от некачествени полиетиленови тръби, които не могат да издържат на налягането, с което влиза в тях водата.

За последните години авариите са над 70, а разходите на общината за ремонти възлизат на близо 300 хиляди лева. По тази причина за водоподаването в града продължава да се ползва старият амортизиран водопровод, чието състояние е предпоставка за перманентни аварии.

Започна опресняването на маркировката върху републиканските пътища в община Свищов

Заради некачествената работа на фирмата изпълнител, през 2017 година Районната прокуратура в Свищов и Окръжната прокуратура във Велико Търново решават, че по случая има безотговорност и безстопанственост. Тъй като става дума за публични средства от близо 4 милиона лева преписката е изпратена през 2018 година в Специализираната прокуратура.

По думите на Генчев, там е образувано досъдебно производство за безстопанственост и се очаква до края на февруари да има решение кой ще понесе отговорността за "патовата ситуация", свързана с водоподаването в Свищов.

Според предварителните разчети, за " ремонт на ремонта" и смяна на некачествените тръби ще са нужни три милиона лева.
БТА