/ netinfo
Във връзка с дейностите по проект свързан с предприемачеството, по Програма Еразъм+, учители и ученици от СУ „Николай Катранов“, заедно със свои гости от Чехия, Хърватска, Испания и Латвия посетиха сградата на Община Свищов, където се срещнаха със зам.-кмета Анелия Димитрова, началник отдел „Образование“ Румяна Кузева и местния предприемач инж. Йордан Лунчев.

Заместник-кметът Анелия Димитрова приветства гостите за добре дошли и с удоволствие им разказа за онези „първи неща“, които правят Свищов специален град, и са повод за гордост на всички негови жители - първи свободен град; първо самостоятелно градско управление; първо светско училище; първо българско читалище.

Тя не пропусна да спомене и редица имена на бележити свищовлии, допринесли за развитието не само на своя град, но и на своята родина. Анелия Димитрова пожела на гостите един незабравим престой в България, по време на който да запазят в сърцата си топъл спомен от гостуването им в Свищов.

Румяна Кузева благодари на ръководителите по проекта за тяхната инициативност и с радост отбеляза, че свищовските училища са изключително активни и отворени към нови дейности, които дават възможност на младите хора да разширяват своя кръгозор, да общуват със свои връстници от други държави, и да бъдат част от голямото европейско семейство.

Инженер Лунчев изтъкна пред младите хора предимството да растат и се развиват във време, когато отворените граници дават много свобода на младото поколение да твори, работи и развива своя потенциал, а новите технологии подпомагат значително динамиката на процесите и реализирането на целите.

Като част от проект за информиране на гражданите, свързан с Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, на гостите беше направена презентация, чиято основна цел беше утвърждаване на положителния образ на България, като надежден партньор в рамките на ЕС и ползите от председателство.

В края на срещата гостите си размениха подаръци, за спомен от вълнуващия ден.