Комисиите описват пораженията и съставят констативни протоколи
Над 90 % от покривите на къщите във великотърновските села са поразени от снощната градушка.

Това съобщиха кметове на населените места. "В село Шереметя, където комисията започна огледа на щетите от силната буря с градушка, до момента е установено, че покривите на домовете на хората са поразени в най-висока степен", каза Георги Горчев, кмет на селото.

След опустошителната буря: Обявиха бедствено положение за Лясковец и Драгижево

"В селото е засегнат и поминъкът на голяма част от хората - собственици на автокъщи. Комисиите, които трябва да определят размера на щетите, са установили, че едно от най-засегнатите села е Капиново, където най-малко 300 къщи, покривни конструкции и автомобили са пострадали", каза Добрин Георгиев, кмет на селото.



Той посочи, че и през следващите дни ще продължи обходът по поразените места и описването на щетите. "Комисиите описват пораженията и съставят констативни протоколи, за да могат хората да разполагат с цялата необходима документация и да кандидатстват за еднократна държавна помощ", заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов.



"Призивът ми към всички български граждани е, ако имат излишни стари и здрави цигли и керемиди, нека ги дарят в подкрепа на най-нуждаещите се хора - самотно живеещите и без наследници", призова Панов.

Мощни бури с градушка нанесоха огромни щети в Северна и Южна България (СНИМКИ)

От Държавен фонд „Земеделие“ са сформирали комисии, които установяват щетите по земеделската продукция, за да може да се подаде документация към Министерството на земеделието за определяне на обезщетения на декар площ. 



Със специализирана техника се демонтират старите метални обкови и се извършва обезопасяване на покрива на СУ“ Вела Благоева“. Днешният ден беше неучебен за училището заради продължаващите дейности по обезопасяването на покрива, повреден от вчерашната буря.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Марина Петрова, БТА