Над 840 пациенти със сърдечно-съдови заболявания са преминали през МБАЛ Св. Ив. Рилски
Над 840 пациенти със сърдечно-съдови заболявания са преминали през МБАЛ Св. Ив. Рилски / netinfo

Над 840 пациенти със сърдечно-съдови заболявания са преминали от началото на годината през Трето вътрешно отделение на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Това отчете кардиологът д-р Гинка Маринова, началник на отделението.

По-голямата част от пациентите са били със сърдечна недостатъчност, а останалите с нарушения на сърдечния ритъм (предимно предсърдно мъждене и предкамерна тахикардия), както и с исхемична болест на сърцето и нестабилна стенокардия. За периода се наблюдава ръст на пациенти с предсърдно мъждене (неправилен ритъм на сърцето).

„Това е едно от често срещаните заболявания, което също може да доведе до сърдечна недостатъчност, но и до други усложнения. Става въпрос за неправилна сърдечна дейност, като много от пациентите идват със сърдечна честота от над 140-150 удара в минута, т. е. нямат този правилен ритъм, който е нормален в здравите пациенти“, коментира д-р Маринова.

„Преобладаващо пациентите, които са със сърдечна недостатъчност, са в по- напреднала възраст, но пада възрастовата граница при пациентите с нарушения в сърдечния ритъм. Между тях има много млади хора, в активна възраст. Мъжете и жените се разпределят поравно, в съотношение 50:50, докато при пациентите с тахикардия няма регистрирана промяна в броя през годините, при тези с предсърдно мъждене на сърцето има увеличение. Почти се запазва и броят на хората със сериозна патология на сърдечно- съдовите заболявания“, допълва още д-р Маринова.

Сърдечно-съдовите и онкозаболяванията са най-честият убиец в световен мащаб

Зимният период също оказва влияние на хората с такива заболявания, но по-скоро като това, че активно търсят медицинска помощ, а не увеличение на кризите. „Болните през летните месеци дори и да имат оплаквания, се чувстват сравнително добре в домашни условия, а през зимните като че ли студът ги кара по-активно да търсят лекарска помощ“, коментира още д-р Маринова. Тя припомня и факторите, които водят до сърдечно съдовите заболявания. На първо място това са тютюнопушенето, както и нездравословното хранене.

Липсата на хранителен режим, некачествената храна, която консумираме, недостатъчна физическа активност, наднорменото тегло и др. Заболявания като диабет, хипертония и др., също са предпоставка за проблемите със сърцето. „Като че ли наистина българинът не се грижи достатъчно добре за себе си - да се храни здравословно, да живее здравословно, да има хигиена на живота си, която да е в негова подкрепа“, коментира още кардиологът. В заключение д-р Гинка Маринова обаче казва, че през последните години хората все повече се обръщат към личните лекари и към специалистите. По думите на кардиоложката, все повече трябва да се работи по отношение профилактиката на различните заболяванията и то с активното участие на пациентите.