10-годишна свищовлийка покори Кишинев в най-големия музикален конкурс
10-годишна свищовлийка покори Кишинев в най-големия музикален конкурс / netinfo
Велияна Иванова спечели първа награда в юбилейния мемориал „Doua Inimi Gemene”
Вилияна Иванова - възпитаник на Школата за поп и рок изпълнители при клуб „Естрада"-Свищов, завърши триумфално своя малък музикален маратон с първа награда от юбилейния 15-ти международен конкурс-мемориал „Doua Inimi Gemene” в Кишинев.

Само ден след спечелването на трофея при 10-годишните на конкурса „Новембър мюзик фест“ в румънския град Плоещ, Виви се отзова на сцената на националния театър „М. Еминеску“ в молдовската столица Кишинев и продължи своя поход към върха. В задължителната програма – песен от репертоара на артистичната двойка Дойна и Йон Алде Теодорович, нашето момиче се представи много убедително с „Хай, хай“ (м.Й.А.Теодорович, т.Григоре Виеру) и впечатли жури и публика с прекрасен румънски.

Българската й песен – „Черната овца“ (м/т Божидар Главчев) само допълни прекрасните впечатления за таланта и възможностите на единствената представителка на България на този най-голям и авторитетен форум. Виви отстъпи единствено на не по-малко гласовитата и талантлива Ерика Мустаца от Молдова. Към първото място свищовлийката прибави и покана  за участие в конкурса “Volare” в Румъния през 2018 г.

10-годишна свищовлийка покори Кишинев в най-големия музикален конкурс
netinfo

„Конкурсът „Doua Inimi Gemene” се провежда само в две възрастови групи – 10-15 и 16-40 години. Тъкмо затова призовите места в него се считат за голям успех. До сега България е печелила 5 пъти голямата награда: Пламен Пътов, Кремена Кряколова, Антония Маркова, Йордан Марков (в ст. група) и Кристина Дончева (мл.група).  В 15-то юбилейно издание тази година участваха изпълнители от 10 държави.

Повечето песни от репертоара на артистичната двойка бяха изпълнени под съпровод на „Кристофор Алде Теодорович Оркестра“ – това е оркестърът, ръководен от сина на звездната двойка – Кристи. При големите, Гран при бе спечелено от един голям талант „джобен формат“ – Ро Онг Ха Тоай, 23 год. от Виетнам.

Вероятността да го видим на „Сребърна Янтра“ 2018 е твърде голяма. Гласове от Русия,  Армения, Узбекистан, Азербайджан, Беларус, Украйна, Румъния, Виетнам ,България и Молдова си оспорваха наградите в изданието, белязано и от 25-та годишнина от гибелта на композитора, оставил толкова голяма следа в музикалния живот на целия румънскоезичен свят и неговата съпруга – Йон и Дойна Алде Теодорович.

Специален гост на галаконцерта в Нац. дворец на културата в Кишинев бе бившият президент на Румъния Траян Бъсеску. По традиция конкурсът „Doua Inimi Gemene” винаги е бивал под патронажа на министър-председателя или  министъра на културата на страната и наистина се счита за най-големия в Молдова“, разказа след завръщането си от Кишинев ръководителят на българската делегация Румяна Начева – директор на МК „Сребърна Янтра“ и член на международното жури на молдовския конкурс във всичките му издания до сега.

10-годишна свищовлийка покори Кишинев в най-големия музикален конкурс
netinfo

Вилияна Иванова и Румяна Начева са гостували и на предаването „Buna dimineata“ на националната телевизия „Молдова 1“. В пряк ефир Виви е изпълнила румънската си песен „Хай, хай“. 

„Вилияна е само на 10 години, но показа завидно поведение на конкурсен изпълнител. Тя направи един малък маратон, пя много уверено пред многохилядна публика в Кишинев и представи повече от достойно България. Вярвам в таланта й и искрено й желая успехи занапред. Искам непременно да благодаря на вокалния педагог Антоанета Георгиева от Свищов за отличната подготовка на Виви, както и на нейното семейство за безрезервната подкрепа“, допълни още Румяна Начева.