Модерна и внушителна програма подготвят за 100-годишнината от обявяването на Независимостта
Модерна и внушителна програма подготвят за 100-годишнината от обявяването на Независимостта / netinfo

Илюминации във всички големи градове на страната и редица инициативи в национален и международен мащаб подготвя Националният комитет по подготовката на честванията за 100-годишнината от обявяването на независимостта на България. Кулминацията на тържествата ще бъде на 22 септември във Велико Търново.

До началото на август организационният комитет по честването, председателстван от премиера Сергей Станишев, ще подготви структурирана програма на инициативите до момента, съобщиха от правителствената информационна служба.

Националната кампания за отбелязване на значимата историческа дата трябва да направи държавността по-разбираема за максимално широк кръг български граждани, подчерта премиерът Сергей Станишев по време на работно заседание на Националния комитет под негово председателство.

Смисълът на кампанията е да провокира и даде обществена оценка на паметното събитие с оглед на перспективите пред страната ни, подчерта още премиерът. По думите му, трябва да бъде направен съвременен прочит на историческото събитие и инициативите да достигнат до всяко българско семейство.

Министър-председателят се обяви за мащабност и атрактивност на инициативите в рамките на кампанията по честването на Независимостта на страната ни. Според него, кампанията трябва да бъде модерна, внушителна и запомняща се. Предвижда се тя да продължи до пролетта на 2009 г.

В организацията на честването активно да бъдат включени посолствата на страната ни по света, както и организациите на българската диаспора в чужбина, решиха още участниците в работното заседание.

В работата на организационния комитет се включиха външният министър Ивайло Калфин, министърът на културата Стефан Данаилов, министърът на финансите Пламен Орешарски, представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на отбраната, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина, кметът на Велико Търново д-р Румен Рашев и други.