Млади аниматори гостуваха на НАП-Велико Търново
Млади аниматори гостуваха на НАП-Велико Търново / netinfo
Ученици от клуб „Млад аниматор“ към Старопрестолна гимназия по икономика във В. Търново бяха гости  на НАП В. Търново. Между учебното заведение и приходната агенция често се организират срещи и участия в различни проекти, като Иновативен лагер, „Мениджър за един ден“ и др.  Десетокласниците от специалността „Оперативно счетоводство“ и техният класен ръководител Соня Маркова избраха НАП за посещение в рамките на проекта на МОН „Твоят час“ с идеята това да им помогне да научат повече за работата в приходната агенция и възможностите за професионална реализация след няколко години. 

Млади аниматори гостуваха на НАП-Велико Търново
netinfo

Образователният проект „Твоят час“  цели повишаване потенциала на учащите, развиване и надграждане на знанията и уменията им. „Млад аниматор“ е клуб, създаден преди две години в рамките на проекта. Той дава възможност на учащи по почина “Връсници обучават връсници“, чрез посещения в детски градини да учат малчуганите на чужди езици, изнасяйки им театрални постановки на английски език. 

В НАП учащите бяха запознати с дейността и структурата на приходната агенция. Гостите  показаха интерес към работата на служителите и зададоха въпроси, като, например: какво се случва, когато някой укрива данъци, за какво служат събраните от агенцията приходи и как да дойдат на летен стаж в НАП. Научиха, че при системно неплащане на данъци и осигуровки, НАП има право да продаде на търг имот или автомобил на длъжника. Ръководители на отделните функции демонстрираха нагледно работата на отделните дирекции.

Аниматорите посетиха салона за клиенти и видяха как се подават данъчни декларации и се получава ПИК. Експертите от великотърновската агенция ги запознаха с отговорността при боравенето с лични данни на гражданите и още - как се следи за задълженията на лицата и се предотвратяват данъчни измами. Интересно за учениците бе да научат подробности за образователния проект на приходната агенция – „Данъци за младите“ 3 и, че могат да се печелят награди от НАП, участвайки във второто издание на Лотарията на НАП.  Младите аниматори получиха значката „Приятел на НАП“ и бяха поканени отново да посетят приходната администрация в старата столица.