Митингът срещу продажбата на Старото военно училище се отменя
Митингът срещу продажбата на Старото военно училище се отменя / dariknews.bg

 

Митинг срещу продажбата на Старото военно училище няма да има, обяви инициаторът на протеста общинският съветник Румен Димитров.

Отмяната е заради публично оповестената позиция на ГЕРБ В. Търново, с която партията заявява несъгласието си за продажба на Старото военно училище.

Освен това получих подкрепа от представители на други политически сили и много граждани и определям като победа инициативата за спиране на идеята за продажба,  каза Димитров.

Искането за митинг и последващата позиция н ГЕРБ са резултата от внесено в местния парламент предложение от Тодор Тодоров, с което бе поискано да се задейства процедура за продажба на терени в Старото военно училище като антикризисна мярка и с цел увеличаване на приходите в Общината.

След общинската сесия Румен Димитров изрази остро несъгласие с бъдещите намерения и обяви дата за предстоящ митинг, на който да събере гражданите, заемащи позиция против продажбата.

Според Димитров икономическата ситуация е неподходяща за сделки и ако се предприеме продажба, великотърновци ще бъдат ощетени, тъй като имотът би бил продаден едва на 1/3 от реалната си цена.

Тодоров, който е общински съветник от групата на ГЕРБ, е внесъл предложението без съгласуване  с местното ръководство на ГЕРБ във В. Търново, заяви областният  председател на ГЕРБ Христо Христов. Според ГЕРБ не е настъпил подходящ момент за продажбата на тези имоти, а разпореждане може да има след широко обществено обсъждане.

Румен Димитров не отрече, че за отмяна на планирания митинг са повлияли и водени с него разговори, но не посочи с кого са били. Те обаче не могат да бъдат квалифицирани като натиск, каза Димитров.

Общинският съветник съобщи още, че ще внесе предложение в Общинския съвет за изслушване на управителя на Общинска фирма Инвестстрой Николай Тачев. Има данни, че той е ощетил дружеството и те са посочени в жалба на неговия предшественик до съответните институции, каза Димитров.