Велико Търново спази традицията и отбеляза Богоявление - един от най-старите и почитани християнки празници, с традиционния ритуал по пускане вадене на Христовия кръст от река Янтра, съобщиха от Общината.



Над 30 души не се уплашиха от студените води на реката и влязоха под Владишкия мост в кв. „Асенов“. Най-бърз бе курсантът от Националния военен университет Васил Левски“ Давид Варданян.



Той бе поздравен от великотърновския митрополит Григорий, заместник-кмета Снежана Данева-Иванова и председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Преди ритуала в катедралния храм „Рождество Богородично“ бе отслужен Велик водосвет, а във всички църкви в града и общината бе обновена светената вода.



Последва литийно шествие до Владишкия мост, а пред крепостта Царевец бе осветено бойното знаме на НВУ „Васил Левски“. Ритуали по вадене на Христовия кръст бяха проведени и в много населени места от общината - Дебелец, Килифарево, Ресен, Хотница и други.



6 януари е рождената дата и на бележития български възрожденец Христо Ботев. 174-ата годишнина от рождението му бе отбелязана пред паметника на поета и революционер в центъра на Старата столица, където бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.



Сред уважилите военния ритуал бе заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев.

Агенция "Фокус"