работна среща
работна среща / netinfo
Работна среща, във връзка с началото на летния сезон, проведоха кметовете и кметските наместници на населените места в община Велико Търново. На срещата присъстваха представители на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, на Областната дирекция на МВР и на Горското стопанство. Община Велико Търново бе представлявана от зам.-кмета проф. Георги Камарашев.

работна среща
netinfo


На кметовете и кметските наместници бяха припомнени мерките за предотвратяване на пожари по време на жътвената кампания. От своя страна те се оплакаха от разрушената инфраструктура на третокласната пътна мрежа, в следствие на преминаването на камионите, натоварени с дървесина и селскостопанска продукция.

На срещата не присъстваха представители на дърводобивния бизнес, както и земеделски производители, което повдигна вълна от недоволство. Кметовете се оплакаха, че от преминаването на натоварените с дърва и зърно камиони, освен че се разцепва самият асфалт, се напукват и къщите на жителите по селата. Те отбелязаха, че камионите със зърно тежат около 50-60 тона. Претоварените превозни средства, които доста често са и износени, при изкачване на наклонен път, прегряват и могат да се самозапалят.

работна среща
netinfo


Кметовете и кметските наместници се обединиха около предложения за промени в Закона за горите и в Закон за опазване на селскостопанското имущество.  Главен инспектор инж. Николай Александров, началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“ при Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ съобщи, че регионалните структури на Пожарната и Полицията имат правомощия да предлагат за обсъждане промени в нормативните актове.

„Ние пишем мотиви, които след това изпращаме до Министерството. Благодарение на информацията, която вие ни предоставяте имаме възможност да направим пълни и обосновани предложения за законодателни промени“, допълни инж. Александров.