Кампания за разделно събиране на отпадъци стартира във В. Търново
Кампания за разделно събиране на отпадъци стартира във В. Търново / netinfo
Кампания за разделно събиране на битовите отпадъци ще стартира от днес във В. Търново, съобщиха от Общината. Началото на кампанията под надслов “ Бъди модерен! Събирай разделно”, ще бъде обявено в 11 часа от кмета на Старата столица д-р Румен Рашев. От 18 часа пред сградата на община В. Търново започва семеен екопразник, част от първото в България екологично роуд-шоу, което ще обхване над 90 общини. Хората, които донесат празни опаковки и ги изхвърлят разделно в трите цветни контейнера на фирмата-организатор - “Екопак” /син – за хартиени и картонени опаковки, жълт – за пластмаса и метал и зелен – за стъкло/, ще получат подарък. Всички присъстващи ще бъдат включени в томболата за голямата награда - контейнер за разделно събиране у дома.
Целта на кампанията е да мотивира хората да разделят отпадъците и да допринесат за чистотата на своя град. За всеки тон събрани отпадъци „Екопак” ще подобри градската среда.
Срещу един тон събрани хартиени опаковки – ще бъдат засадени 13 дървета, за 1 тон събрани стъклени опаковки – ще бъдат реновирани 10 улични лампи; за 1 тон събрани пластмасови или метални опаковки – ще бъдат предоставени eнергоспестяващи лампи за детска градина или училище.