Иван Звездев: Китайците казват, че добрият готвач служи за седем лекари
Иван Звездев: Китайците казват, че добрият готвач служи за седем лекари / Дарик нюз

“Храната е тази, която лекува. Китайците са казали- "Човек се разболява през устата" и "Добрият готвач служи за седем лекари". Така кулинарният спец Иван Звездев мотивира необходимостта рибата да присъства по- често в менюто на българина. Вчера той бе водещ на дегустация на рибни продукти в старата столица, организирана по проект "Промоционална кампания, насочена към подобряване престижа на  продуктите от риболов и аквакултура в Община Велико Търново". В дегустацията участваха кметове, представители на институции и неправителствени организации, бизнесмени, диетолози, служиители в социални и здравни заведения.

Според Иван Звездев българинът е традиционалист и се фокусира върху пържената риба, която е по-ароматна и вкусна, но не е най-полезна. По думите му рибата не изисква дълго печене или пържене. Дивата риба е по-вкусна, защото се храни естествено, а не с добавки, както е във фермите, каза още Звездев. Той препоръча и рецепта за приготвяне на пълнен шаран.

"Много харесвам северняшкия, плевенски начин на приготвяне. Шаранът се отваря откъм гърба, изваждат се вътрешностите, пълни с кромид лук, стафиди, ориз. Рибата обича сладостта. Най-големите рибари - норвежци и японци слагат захар. Ние наблягаме на солта. Така че шепа стафиди е добре. Много добре става и с булгур, вместо ориз. Девисил, мащерка, червен пипер се слагат още. Покрива се рибата и се пече. Така поема повече плънка рибата, като се пълни откъм гърба".

Празниците на рибата на територията на Общината продължават на 22 февруари в Килифарево. Те ще се провеждат всяка събота- 1 март в Дебелец, 8 март в Присово, 22 март в Пчелище, 29 март в Шемшево, 5 април в Леденик, 19 април в Балван, 3 май в Ново село, 17 май в Беляковец, 31 май в Самоводене, 14 юни в Ресен и 28 юни във Водолей.

В специални шатри в центъра на селищата ще се дегустира риба и рибни продукти- по 300 порции, ще има състезания за деца и възрастни с много награди, ловене на жива риба, фотоконкурси, конкурси за най-добра рибна рецепта и др. Наградите ще са риболовни принадлежности. Накрая ще бъде издадена книга с най-добрите рибни рецепти, която ще се разпространява безплатно.