Георги Велинов: Това бе вторият ми най-тежък сезон за 18 години в Зоналния съвет на БФС
Георги Велинов: Това бе вторият ми най-тежък сезон за 18 години в Зоналния съвет на БФС / Дарик нюз, архив

Председателят на Зоналния съвет на БФС във В. Търново Георги Велинов обяви на брифинг пред медиите, че на 30 юни пуска молба за напускане. Причините за решинието му по неговите думи са биология и нападките от клубове и фенове. По време на брифинга той отговори и на въпроси, свързани с отминалото първенство на Северозападната В група, което сам определи, като второто най- тежко през годините, в които е управлявал зоната.

- Г- н Велинов, как ще коментирате изминалото първенство на Северозападната "В" група?

- В началото започнахме с големи очаквания, че спортно-техническото ниво ще е по-добро от изминалите години, тъй като групата бе сформирана от изключително футболни градове. От всички отбори имаше само един, който не е играл в "А" или "Б" група. Тези очаквания през есента се сбъднаха. Имаше мачове с много публика, например дербито "Локо" (ГО) - "Етър" и в двете си издания. Мога да отлича и срещата "Ботев" (Луковит) - "Локомотив" (ГО), която беше на ниво дори над "Б" група, на добро ниво беше и "Ботев" (Луковит) - "Локо" (Мездра).

За жалост през пролетта качеството не се повиши, особено в първата половина на таблицата, дори спадна рязко. За мен е необяснимо, още повече че отборите направиха и зимна селекция. Имаше известно разочарование както от наша страна като ръководители, така и от страна на зрителите. Радващо е, че продължи традицията нашата "В" група да е една от най-коректните, нямаше ексцесии. Имаше израстване в поведението на отборите в тази насока.

Винаги съм бил много критичен към моите любимци, към моя роден клуб "Локомотив" (Г. Оряховица), но при тях се случи нещо много положително, не само в огранизацията в клуба, структурирането и школата, но се промени рязко и поведението на зрителите. Докато предишните години те бяха страшилище за Северозападна България, тази пролет показаха съвсем ново лице и затова съм оптимист за бъдещето на този клуб. Независимо дали ще бъдат включени в "Б" група, или не, но "Локомотив" намери правилния коловоз, след като в предишните години беше дерайлирал. Дори признаха за една среща, че са били надиграни, въпреки че първият гол им бе отбелязан от явна засада, това за мен е голямо израстване.

- Реално ли беше крайното класиране и защо горнооряховският "Локомотив" не успя?

- "Локомотив" (ГО) беше отборът, който най-отчетливо показа спад през пролетта. "Локомотив" (Мездра) и през есента не бяха толкова добри, но останаха на същото ниво. В играта на горнооряховци имаше сериозен спад. Ако бяха същите като през есента, първенството щеше да е решено още след четвъртия пролетен кръг. Тук имаше и един субективен фактор, който се сгромоляса върху горнооряховци - съдийските грешки. Те са част от играта, но все бяха в полза на "Локомотив" (Мездра) - неотсъдена дузпа срещу тях в Габрово, вкарани голове от явни засади срещу "Етър ВТ" и "Локо" (ГО), неотсъдена дузпа за "Павликени"... Това бяха грешки, които повлияха върху резултата от срещите. Но това не променя мнението ми, че класирането е реално, защото приемаме грешките като част от играта. Може би тук има и някакво възмездие, защото две години ФИФА вади "Локомотив" (Мз) от групата. Но най-справедливо би било, ако БФС намери вариант и "Локомотив" (ГО) да играе в "Б" група. Този отбор има бъдеще.

- С идването на Бончо Генчев ли се промениха нещата в Г. Оряховица?

- Да, Бончо повлия с отиването си, отговориха му с много доверие, особено управителния съвет, в който има двама бизнесмени - Николай Рашков и Евгени Иванов, които изключително много помагат. Устроиха добре и школата. Без кмета Добромир Добрев също нямаше как да стане, подкрепата на общинското ръководство е задължителна.

- За първи път тази пролет включите съдии извън нашата "В" група и точно те направиха  грешките, за които споменахте...

- Така е. Това е вторият най-тежък сезон, за тези 18 години, в които съм тук. За втори път прибягваме до съдии извън зоната, но отново тези съдии допускаха грешки. Но го направихме, за да паднат упреците към нас и нашите рефери. Срещу "Етър" също имаше много съдийски грешки, но те не тръгнаха да обвиняват мен, докато Мездра е отборът, който не е приел нито една загуба като собствена грешка.

- Имаше много обвинения от "Локомотив" (Мездра) срещу вас лично.

- Знам. Да се стигне дотам кметът на Мездра Иван Аспарухов, когото познавам от 30 години и виждам в негово лице приятел, да казва, че ще иска оставката ми... Аз не виждам къде те бяха ощетени, напротив - бяха подпрени в най-важните си мачове. Не мисля обаче, че са се опитвали да влияят на съдиите, приемам грешките на съдиите като неволни. Нашето желание беше съдиите да бъдат неутрални и то опитни, там свириха съдии от "А" група. Защо се получи така - не мога да кажа.

- Сезонът за "Етър ВТ" по-скоро успешен ли беше, или по-скоро неуспешен?

- Абсолютно успешен сезон. Все едно да вдигнеш боксьор от нокдаун и да го виждаш, че живее и побеждава. За втори път възстановихме "Етър" и ще бъда огорчен, ако финалът е като при "Етър 1924". Дано се вземат организационни мерки, за да няма крах. Спортно-технически "Етър" стои много по-добре, отколкото организационно. Те знаеха, че не могат да влизат, но чудесна беше амбицията им да станат първи. "Етър" играеше заради победите и достойнството си. Имаше случаи, когато им предлагаха пари, за да победят, но те ги отказаха с думите "оставете си парите, ние си играем за нас" и побеждаваха, което е много положително.

- "Ботев" (Луковит) три дни преди мача в Мездра обявиха, че няма да влизат, а после се опровергаха. Защо се получи това "раздвоение"?

- Луковит ги вкарахме в групата през иглени уши с много резерви. Но имат един кмет Иван Грънчаров, който е много амбициран, и "Ботев" (Луковит) за мен бе най-положително представилият се отбор през сезона. Дори им казах: ако "Локо" (ГО) стане първи, няма да им връча купата лично, ако Мездра стане - също, но ако вие станете, ще дойда на крака при вас. Кметът декларира пред мен, че играят за първото място, но няма да влизат в "Б" група. Но д-р Иван Иванов излезе с опровержение и когато му се обадих, ми каза, че го е направил нарочно, от запалянковски амбиции. Никой не е казвал, че са пратили писмо за неучастие, защото никой не им е искал такъв документ. Но имахме уговорка, че ще подадат такъв документ ако станат първи.

- Битката между "Етър ВТ" и "Локо" (ГО) не стана ли като поговорката "Двама се карат, трети печели"?

- Ако за нещо съжалявам за тези 18 години, това е, че не успях да направя така - клубовете от Великотърновска област да си помагат. Направих една среща още след първия кръг със Сашо Ангелов и Бончо Генчев и им казах, че "Етър" няма право да влиза в "А" група, но може да помага. Не да дава дербито, но да бие директните противници, а през паузата да даде футболисти. Това е начинът да се помага. Но "Локо" (ГО) не повярваха, не видяха в "Етър" партньор. Стигна де дотам да оспорват легитимността на "Етър ВТ", изпратиха до БФС едно писмо, в което претендираха клуба да го няма. Дойде комисия за проверка от София за редовността на "Етър ВТ". А в разговорите твърдяха, че искат и двата отбора да са в "Б" група... На мача в Г. Оряховица имаше 4500 зрители, на мача във В. Търново - близо 7000. Ние искаме това партньорство, но то не се получи.

- Вашите отношения с "Локомотив" (Г. Оряховица) как се развиха? Първо феновете в греда издигнаха плакат "Велинов=корупция", после пък от Мездра обявиха, че работите за тях...

- Това е по-различното от едно време, когато се бореха "Ловико" (Сухиндол) и "Академик" (Свищов). Тогава имаше война между двама треньори, беше много срамна година, имаше куриози с по резултати 11:0 на чужд терен, но нямаше упреци към ръководството на Зоналния съвет. Докато сега: Мездра мислят, че работя за "Локо" (ГО) и "Етър", Горна мислят, че работя за "Етър" и Мездра, от "Етър" пък ръководството няма претенции, но видяхте ли какво пише на входа на ЗС (б.а. - "к..р за БФС")... Вярно е, че "Локо" (ГО) вдигнаха плакат "Велинов=корупция", но за мен беше изненада промяната в отношението на феновете и ръководството. Дори ми се обади членът на УС Огнян Стоянов и ми каза "извинявам се, че сме те упреквали, явно на нас силите не ни стигат". Не знам откъде дойде тази промяна. Но това до известна степен ме провокира - аз бях взел решение много отдавна, но на 26 април на юбилея на "Етър" казах на Антон Попов, че първенството свършва и аз подавам молба за напускане.

- Да разбираме ли, че сте подали молба за напускане като шеф на Зоналния съвет?

- Не съм, но имам уговорка с президента Боби Михайлов на 30 юни да пусна молба с предизвестие и от 1 август вече не съм на работа.

- Защо се оттегляте?

- Ние българите сме прословути със заобикалянето на законите. Но има един закон на природата, която е най-съвършеният творец - биологичният закон. Никой не може да го наруши. Желанието на Боби Михайлов беше да работя поне до 70 години, но мисля, че е достатъчно вече.

Аз съм на 68 години, пет години вече работя като пенсионер. Мисля, че е достатъчно. За мен вече всеки ден е начало на остатъка от живота ми.

- Как ще коментирате развоя в дъното на класирането? Отнети бяха 6 т. на "Гигант" (Белене), което доведе до изпадането им.

- Ако има удовлетворение за мен, това е подреждането на изпадащите отбори. Съжалявам за "Трявна". Но и тази година "В" група ще бъде с непълен състав - 15 отбора, ако "Локо" (ГО) не бъде поканен в "Б" група, или 14 без тях. Няма желаещи да влизат отбори, търсили сме навсякъде в Северозападна България, освен "Малчика" (Плевен), който ще влезе. Белене е футболен град, два пъти сме правили компромиси и сме ги оставяли административно, то те показаха в последните 10 г., че нямат място в групата. Ходих на среща с кмета и му казах, че това е мъка и за тях, и за нас. Как да избягаме от нормативните документи - бих го направил в интерес на футбола, но те просто не заслужават. От 2001 г. са царе на "чупене" на автобуси, явяване със 7 футболисти, имат куриоз за книгата на Гинес - 3 секунди игран мач! В Белоградчик бият центъра за начало, Момчил Врайков ритва топката, ляга, "скъсва" и мачът е прекратен... На цяла Северозападна България им дойде до гуша от тях.

Радвам се, че "Павликени" и "Янтра Габрово", останаха в групата. В Павликени футболът беше съсипан, но с идването на Емануил Манолов започна нова страница за футбола и се радвам, че останаха. А Габрово е толкова футболен град, че щеше да е престъпление да изчезнат. И те дълги години се лутаха, имат проблеми на место ниво, тъй като имат 4-5 клуба.

- В елитната група въведохте мачове при подрастващите. Доволен ли сте от резултата?

- Изключителен интерес има от зрителите, радвам се, че приехме мъжките отбори да играят заедно с юношеските. Нещо невероятно е. Не знам на новите ръководители на Зоналния съвет каква ще е идеята, но при нас идеите идваха от клубовете. Ние за първи път по тяхна идея въведохме 5 смени в областната група, въведохме депозита преди първенството, видеозаснимането... Първо всички в София се чудеха, а сега го въведоха навсякъде. Много промени направихме и в нормативните документи, и по мои предложения, и на Страцимир Тинчев, който се включи чудесно и е вътре в нещата.

- От двете "Б" областни групи има ли желаещи да влизат в елитната?

- Не знам как стоят нещата в Бяла черква, в Първомайци и Раданово, но ще е хубаво ако елитната областна група се увеличи от 12 поне на 14 отбора. Но и в областната има разкошни мачове като Раданово - Бутово, Поликраище - Джулюница... Има голямо израстване в областните групи, там играят много състезатели, които са минали през школи, и вдигат нивото.

- Според вас какво е бъдещето на Зоналния съвет и има ли опасност да бъде преместен в друг град?

- Преди две години в Правец президентът на БФС каза на един от колегите, че го освобождава поради навършване на пенсионна възраст. Попитах какво става с мен и Боби Михайлов каза, че застава зад мен, но се пошегува, че в момента, в който си отида, мести Зоналния съвет в Плевен, защото му е по-близко. Но това беше шега. Атаките от Плевен не спират, но той ги е отрязал. Все още Боби Михайлов е резервиран и аз смятам, че ще бъде грешка преместването на Зоналния съвет на БФС в Плевен. Не мога да кажа, че съм бил любимец на Боби, но на Иван Вуцов бях. Когато започнах през април 1996 г., година след това, през март 1997, Вуцов каза "и "В" групата идва в Търново. Ти за една година показа, че си много над Венко Николов". Не може Иван Вуцов да е сгрешил. За тези 18 години сме имали и пропуски, и грешки, но хората просто ни вярват и знаят, че има справедливост, което за мен е много важно.

- Нещо можете ли да кажете по въпроса кой ще ви наследи начело на Зоналния съвет?

- Не е моя работа да коментирам. Много хора бяха спрягани. Не решавам нещата аз, но ако ме бяха питали, бих посочил Страцимир Тинчев, защото той изнасяше на гърба си цялата работа и е изключително компетентен. Добре е да има приемственост. Знам, че президентът на БФС има решение кой ще бъде, но е редно да го обяви той.