Генчо Генчев
Генчо Генчев
Уважаеми дейци на просветата, изкуствата и културата,
хора на словото и духовността на Свищов,
 
Поздравявам ви с Деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост!

24 май е ден тържествен и велик, пренесъл възрожденския ни дух през вековете, утвърдил се, като най-светлия и най-съкровения българския празник. Това е денят на буквите и просветата, на вечния стремеж към знанието.

На този ден ние се прекланяме пред епохалното дело на двамата равноапостоли – светите братя Кирил и Методий. Прекланяме се пред духовния подвиг на техните ученици – великите първоучители, съхранили корените на българската идентичност. Днес вървим по пътя на познанието, който те са открили за нас. Нека крачим горди по този път, защото той ни дава национално самочувствие, вяра и свобода.

Любовта към родния край, силата на християнската вяра и стремежът за знания са белязали Свищов като буден град и духовен център. Свищов гордо пренася през вековете славата на десетки свищовци – родолюбци. Тук е родното място на големи българи, будители за знание, които са ни завещали бележити образци на българското художествено творчество.

Пожелавам ви, скъпи ученици, да възпитате у себе си обич към знанието и да пиете от непресъхващия му извор, който е във вашето родно училище.
А на Вас, уважаеми учители, желая сила на духа и вяра, за да продължавате благородното си дело.
 
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
 
ГЕНЧО ГЕНЧЕВ
Кмет на община Свищов