Г. Оряховица се включва в кампания за профилактика на простатата
Г. Оряховица се включва в кампания за профилактика на простатата / плакат: организатори

Община Горна Оряховица се присъединява към националната кампания „Отиди на преглед", чиято основна цел е да повиши информираността на пациентите относно проблемите свързани с простатата. Инициативата е насочена към проблемите на простата при мъжете над 50-55-годишна възраст. Кампанията се организира от Българското урологично дружество, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и Български червен кръст.

В рамките на кампанията се провеждат открити безплатни информационни срещи със специалисти-уролози и с общопрактикуващи лекари, на които гражданите могат да задават своите въпроси, свързани с доброкачествената простатна хиперплазия и нейната симптоматика.

Днес от 14.00 ч. в Младежкия дом в Горна Оряховица се организира образователна среща със специалист-уролог. Лекарят ще говори за проблемите на простатата и ще отговаря на въпроси. Прегледи на място няма да се правят, уточняват организаторите.

Статистиката показва, че 8 от 10 мъже над 60-годишна възраст имат проблеми с простата. Симптомите на уголемената простата водят до влошаване на качеството на живот и обратното - със започналото навреме лечение може да се подобрят много аспекти на социалния живот на засегнатите.