Европа търси наши инженери, хотелиери и медици, Израел набира строители
Европа търси наши инженери, хотелиери и медици, Израел набира строители / DarikNews.bg, архив

3500 строителни работници се търсят за работа в Израел, съобщават от Бюрото по труда във Велико Търново. Възможност да заминат и да получават поне по 1500 долара месечно, без бонусите за извънреден труд, имат кофражисти, арматуристи, мазачи, фаянсаджии и работници по полагане на настилки от цялата Великотърновска област.

Има обаче възрастово ограничение - от 25 до 50 години, както и още няколко условия. Едно от тях е кандидатите за работа да не са били никога в Израел и да нямат роднини там. Не бива и да са осъждани. Освен официалната заплата веднъж в месеца работодателят депозира и по 180 долара по сметка на всеки работник, които се събират в период на година и накрая се плащат като бонус. Кандидатите могат да останат на работа максимум 3.5 години, информираха от дирекцията. Продължителността на работния ден е между 9 и 10 часа, а не 8, както е у нас.

За работа в Европа пък се набират инженери, техници, хотелиери, ресторантьори и медици. Условието е те да са на възраст от 18 до 30 години. За Германия се изисква българите да имат основни познания по немски език.

Бюрата по труда ще покриват пътните и дневните разходи на тези, които отиват на интервю за работа в чужбина. Инициативата е съвместно с германската служба за заетост по програма "EUROS". До 200 евро се полагат, ако държавата се намира до 500 км от България, или 300 евро, ако разстоянието е по-голямо. Кандидатите имат право само на едно финансиране до съответната държава.