Елитът на динамичната стрелба от цяла Европа се събира във В. Търново
Елитът на динамичната стрелба от цяла Европа се събира във В. Търново / Дарик нюз

Над 400 души участват в започващото от утре на полигона на НВУ „В. Левски" в Беляковец Европейско първенство по динамична стрелба с полуавтоматична карабина, съобщи Красимир Михтиев. Техническият директор на шампионата е председател на великотърновския клуб „ЕТЪР - I.P.S.C." и регионален директор на Международната конфедерация за България.

От 2006 г. насам „ЕТЪР - I.P.S.C." организира ежегодно по три силни турнира, така че домакинството на най- големия форум на стария континент идва закономерно, обясни той. Друга причина елитът на динамичната стрелба да се събере във В. Търново е полигонът на Беляковец, който единствен в Източна Европа може де приеме състезание от такъм мащаб. Използването му е разрешено директно от министъра на отбраната Аню Ангелов по препоръка на началника на военния университет бригаден генерал Цветан Харизанов.

Около 350 са стрелците, които ще мерят сили от утре до 29 юли. 60 са съдиите, 90% от които също ще се състезават. Около 60 момичета и момчета от В. Търново се грижат за мишените. Делегат на Международната конфедерация е Ален Жули, който е оторизиран да одобри изключително високото- четвърто ниво на състезанието. Главен съдия е Тим Андерсън от Дания.

„Взети са всички необходими мерки за гарантиране на сигурността, зрителите които идват нека да носят предпазни очила, защото може да отхвръкне някое камъче", обясни Красимир Михтиев.

Стрелбите ще зопочват сутрин в 7, 30 ч. и ще продължават до 19 часа. Шампионатът ще се провежда с полуавтоматична пушка със стандартни прибори и с такава, но с оптика. Изпълняват се 24 упражнения, като идновременно стрелят същия брой състезатели на 24- те рубежа.

Официалното откриване на първенство е насрочено за 24 юли от 18 часа. Тогава участниците ще дефилират от Студентски стол №2 до сградата на Община В. Търново. Там за тях е подготвен поздрав от ДЮФА „Българче" и ЦДГ „Соня", информира експертът по въпросите на спорта в Общината Георги Давидов.

240 000 лева от бюджета на европървенството е осигурен от спонсори, добави Красимир Михтиев. Други 50 000 лева, които са отишли за подобрение на стрелбището по отношение на сигурността, е дало Министерството на спорта. Огромна е подкрепата от страна на Община В. Търново, която осигурява десетдневния хотел на съдийския апарат, транспорта до полигона, почистването на района и т.н.

Наградите за победителите са медали, плакети и грамоти.