конференция Елена
конференция Елена / netinfo
Днес в Елена започна третата национална конференция по културен и религиозен туризъм с основна тема „Опознай културното наследство на България“, в която ще вземат участие близо 50 експерти от министерства, общини, музеи и в туристическия бранш. Тридневният форум се организира от Програмата „България ви очаква“ с директор Весела Цолова със съдействието на Министерството на културата, Община Елена, Комисията за защита на потребителите, Великотърновския университет и Музея на Възраждането в Елена.

„За първи път националната конференция се провежда извън столицата и община Елена благодари за оказаното доверие. Културният и религиозният туризъм са важна част от нашия туристически продукт и има какво да покажем на своите гости. Тук ще усетите неповторимата атмосфера на един град богат с култура, духовни ценности и неповторима природа. Разказвайте за хубостите и гостоприемството на Елена и доведете нови приятели тук“ – с тези думи поздрави участниците в конференцията нейният домакин кметът инж. Дилян Млъзев.

Показва се „CIMG8060.JPG“

Поздравителен адрес до организаторите и участниците във форума изпрати зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която високо оценява усилията им да бъдат обменени мнения и добри практики между доказали се професионалисти в сферата на туризма и опазването на културното наследство. Първата сесия на конференцията започна с представянето от експерта в МК Атанас Манолов на програма „Предприемачество в областта на културата, културното наследство и културното сътрудничество, финансирана от финансовия механизъм на ЕПП за периода 2014-2020 г. За новите предизвикателства пред обучението по културен туризъм във ВТУ говори зам.деканът на Историческия факултет доц. д-р Димитър Симеонов, а за подкрепата за регионалния туризъм по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 Тоня Сакарова от МРРБ.

След сесията община Елена организира дегустация на местни вина и деликатеси с любезното съдействие на винарната в Марян, Владислав Велев, БиСиСи „Хандел“ и комбинат „Горски свят“.

Утре конференцията продължава с представяне на политики за обучение и заетост, насочени към туристическия бранш, запознаване с духовните туристически обекти в Еленския балкан и възможностите на община Костенец като история, традиции и релакс. Дискусия ще има и по качеството на предлагането на туристическите услуги. За участниците в конференцията домакините са организирали опознавателн тур с посещение на село Раювци с мемориалния комплекс „Вълчан войвода и Българският стоун хендж“. Официалната вечеря от кмета на Елена ще бъде в ресторант „Тихия кът“ с връчване на грамоти на участниците и с фолклорна програма „Из България“.

Четвъртата сесия на конференцията е в събота и е посветена изцяло на религиозния туризъм с неподозиран потенциал за развитие. Община Асеновград ще представи възможностите си за развитието на поклонническия туризъм, ще бъдат показани и туристически маршрути за международен културен и религиозен туризъм.