Дъжд отмени Дон Кихот на Царевец, презаверяват билетите за 5 август
Дъжд отмени Дон Кихот на Царевец, презаверяват билетите за 5 август / DarikNews.bg

Дъжд отмени спектакъла на балета „Дон Кихот" от Летния оперен фестивал „Сцена на вековете", насрочен за снощи на крепостта Царевец във Велико Търново. Зрителите, закупили билети за представлението на Софийската опера и балет, ще имат възможност да гледат балета на Лудвиг Минкус на 5 август. Това е вторият спектакъл на „Дон Кихот" в афиша на фестивала и с него ще бъде закрито тазгодишното издание на културния форум.

От Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов" препоръчват, при възможност, билетите за отменения спектакъл да бъдат презаверени в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев" № 5 или на касата пред крепостта Царевец.  

В „Дон Кихот" участват Йордан Кръстев, Георги Аспарухов, Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Еленко Иванов, Дарина Бедева, Милена Тодорова, Росен Канев, Катерина Петрова  и др. Постановката и режисурата на балета са на Петър Луканов, а художник на костюмите е Цветанка Петкова- Стонова.

На 3 и 4 август „Сцена на вековете" продължава с операта на  Джузепе Верди „Риголето". В спектакъла ще участват едни от най-добрите български оперни певци - Венцеслав Анастасов и Бисер Георгиев (Риголето), Даниел Дамянов (Херцогът на Мантуа), Ирина Жекова и Диана Василева (Джилда), Светозар Рангелов (Спарафучиле),  Благовеста Мекки-Цветкова (Мадлена), Юлиана Иванова (Джована), Николай Петров (Граф Монтероне), Силвана Пръвчева (Графиня Чепрано) и др.

На 3 август на на откритата сцена на Царевец ще излязат  чуждестранните гост-изпълнителите Марко Фрузони (Херцогът на Мантуа), Помпей Харащяну  (Спарафучиле) и  Оана Андра (Мадлена). Диригент на спектакъла е Жорж Димитров, режисьор - Пламен Карталов, сценограф Любомир Иванов, а костюмите са на Елена Иванова.

„Сцена на вековете"-2012 се реализира по проект на Община Велико Търново „Създаване и промотиране на иновативни културни събития - Летен оперен фестивал „Сцена на вековете", финансиран по ОП „Регионално развитие" 2007-2013.