Деца обличат костюми на приказни герои в Стражица
Деца обличат костюми на приказни герои в Стражица / Sofia Photo Agency, архив

Стотици деца от община Стражица ще се включат в зрелищно карнавално шествие под мотото „Приказния свят на Каралийчев", с което ще бъдат открити Каралийчевите дни в града.

Малчугани от 9 училища и 11 детски градини, маскирани като героите от приказките на детския писател, ще дефилират по централната улица. Децата ще носят маски и костюми на герои от приказките „Тошко Африкански", „Житената питка", „Хитрият кръчмар", „Каменното цвете", „Ането", „Дядо и внуче", „Галената дъщеря" и др., като най- оригиналните ще бъдат наградени.

Тази година се навършват 110 години от рождението на Ангел Каралийчев. Част от празничните прояви ще се проведат на открито, като за тази цел Летният театър в града е ремонтиран и с нови пейки. На 15 май в там ще се проведе общинския конкурс за най-добра драматизация на приказка на Каралийчев. Жури ще отличи трите най-добри постановки и ще връчи статуетки на победителите.

За 18 май е предвидена кръгла маса под надслов „Имаше един вълшебник". В нея ще участват специалисти по детска литература от ВТУ „Кирил и Методий", членове на Съюза на българските писатели, директори на учебни заведения, преподаватели и ученици. В научния форум ще участва и Христо Медникаров, изследовател и краевед. Той ще разкаже спомени за писателя, който е гостувал със съпругата си в семейството на Медникаров в Елена.

За 21 май е предвидена среща на ученици с български писатели и автори на детско творчество. В програмата за честванията са предвидени още и награждаване на участниците в конкурсите за есе, приказка, стихотворение и рисунка.