Данъчна измама за 3 милиона лева разкриха великотърновските полицаи
Данъчна измама за 3 милиона лева разкриха великотърновските полицаи / netinfo

Престъпна схема за пране на пари и източване на ДДС са разкрили  служители на сектор “Икономическа полиция“ във Велико Търново, сочи годишният доклад на ОДП.

Извършителят е установен след постъпили сигнали. Чрез подставени лица и девет фирми той е извършил поредица от банкови операции с фиктивни търговски сделки.

По този начин за две години неправомерно били усвоени 3 млн.лв. от ДДС. Полицията е установила, че за захранване на разплащателните сметки и сметките по ДДС на кръга от фирми е послужил превод от над 600 000 евро, изпратени от италианска банка, в която са били представени фалшиви документи.

Всички материали по разкритата престъпна схема са изпратени във Великотърновската окръжна прокуратура, по случая е образувано дознание по текст от Наказателния кодекс, който предвижда затвор от една до пет години и глоба от три до пет хиляди лева за пране на пари.

По данни от годишния анализ на ОДП през 2007 г. във Великотърновска област са били регистрирани 892 икономически престъпления, като разкритите са 316. Разобличените афери са със 63 повече в сравнение с данните за 2006 г. Щетите от разкритите престъпления обаче са намалели от 51 771 000 лв. през миналия период, на 30 379 000 лв., според полицейската статистика.

Най-многобройни – 454 са регистрираните измами на граждани. Документните престъпления са 162, от които разкритите са 99 или над 61 на сто.

По- висока– 65, 9 на сто е разкриваемостта на престъпленията против финансовата и данъчната система, пише още в годишният анализ на ОДП- Велико Търново.