Цифровизират още 40 селища във Великотърновска област
Цифровизират още 40 селища във Великотърновска област / netinfo

До средата на декември телефоните в още 40 населени места в област Велико Търново ще бъдат цифровизирани. Процесът по подмяна на аналоговите телефони с цифрови започва на 17 октомври и ще продължи до 11 декември. Той ще се извършва поетапно в отделните населени места. След промяната разговорите в тях вече ще се таксуват по време.

За първи път у нас цифровизирането на стационарните телефони ще се реализира на базата на безжична технология. За целта на абонатите във всичките 40 селища ще бъдат предоставени безплатно нови телефонни апарати. Чрез тях ще могат да се разпознават входящите повиквания, да се пренасочват повиванията към друг номер, да се осъществява конферентна връзка между трима участника и други.

При цифровизирането ще бъдат променени телефонните номера на част от абонатите, като пред стария им номер се добави цифра 2. Автоматично съобщение ще информира за новия номер на всеки клиент. Останалата част от клиентите ще запазят напълно досегашния си номер.

30 дни преди да бъдат сменени номерата на телефоните им, абонатите ще получат уведомителни писма с новите си цифрови номера. В момента нивото на цифровизация на телефоните в страната е над 74%, до края на годината този процент ще надхвърли 81%.