Царевец се руши, 200 000 лв. трябват за ремонт и консервация
Царевец се руши, 200 000 лв. трябват за ремонт и консервация / Дарик Велико Търново
Царевец се руши, 200 000 лв. трябват за ремонт и консервация
34748
Царевец се руши, 200 000 лв. трябват за ремонт и консервация
  • Царевец се руши, 200 000 лв. трябват за ремонт и консервация

Оригиналните зидове на крепостта „Царевец" се рушат, алармира директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов. До края на седмицата той ще изготви доклад за лошото състояние на културно-историческия обект и ще го изпрати в Министерството на културата.

Всяка година шефът на музея изготвя инвестиционна програма за поддръжка на историческата крепост, която внася в министерството, но от 2006 г. до сега държавата не е отпускала пари за реставрация. Тогава от културното министерство заделиха 30 000 лв. за ремонт на Балдуиновата кула.

За консервация, реставрация и спешни ремонти на Царевец ще са необходими около 200 000 лв., каза Иван Църов. Той посочи като причина за рушащите се старини не само стария хоросан, който е започнал да се изронва вследствие на климатичните промени, но и вандалските прояви на посетителите, които къртят камъни и ги хвърлят в пропастта.
Царевец е най-посещаваният туристически обект в региона. Заради топлото време през октомври до крепостта са се качили 2 000 туристи повече в сравнение със същия месец на миналата година, информира още Иван Църов.

Чуйте повече в звуковия файл.