Американският колеж прави избори за президентски екип
Американският колеж прави избори за президентски екип / netinfo

Американският колеж „Аркус" във В. Търново отново провежда избори за президентски екип. Шест кандидатури бяха представени официално преди няколко дни в частната елитна гимназия. Една тройна коалиция, две двойни и двама индивидуални играчи ще се борят за най-високия ученически пост в училището. Кандидатите за президент и вицепрезидент запознаха съучениците и учителите си със своите платформи.

Бъдещите президенти и техните вицета нямат право на кардинални промени в учебния процес и програмата. Те могат да предлагат и организират само свободното време на колежаните. Спортът, музиката и организацията на учебния ден извън часовете се оказват най-важни и интересни за младите политици. Затова те искат повече отговорност към учебните занятия, сформирането на музикален състав в колежа, който вече си има закупени инструменти за джаз бенд, турнир по пейнтбол. Една от идеите е на 9 май да се проведе кампанията "Учител за един ден" и в тази роля да влязат учениците.

Предизборната кампания продължава до 19 ноември. Екипите имат право да агитират през социалните мрежи, да раздават флайери и постери, да правят кулинарни изненади. Денят за размисъл е 20 ноември, а изборите са насрочени за 21 ноември, като самото гласуване ще бъде в двете големи междучасия. Вече е готова бюлетината с имената на всички кандидати. Вотът се отбелязва със зачеркване на един екип.

Американският колеж избира президентски екип от няколко години. Идеята е тийнейджърите да отиграят реалната ситуация на изборите, за да бъдат по-активни след това, когато имат право на глас. Всичко започва с избор на управа във всеки клас - председател, зам.-председател и банкер. Всички те съставят правителството, което е от 37 члена. От ученическия парламент се излъчват и кандидатите за президент и вицепрезидент, обяснява правилата Мирослава Петърчева, която е преподавател в колежа и организатор на изборите. Ученическото правителство има право на един глас в Педагогическия съвет, когато той решава въпроси, свързани с учениците.