Алфредо Торес танцува в подкрепа на деца аутисти
Алфредо Торес танцува в подкрепа на деца аутисти / снимка: Община Горна Оряховица

Танцьорите Алфредо Торес и Жоржет Илиева се включиха в концерта „Прегърни дете с аутизъм", състоял се през седмицата в Зала №1 на Община Горна Оряховица. Проявата бе организирана от Сдружение „Живот в спектъра", обединяващо родители на деца с аутизъм от Горна Оряховица, Велико Търново, Добрич и Варна. Повод за концерта бе Световният ден за информираност за аутизъм. Проявата уважиха кметът на Г. Оряховица инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Йорданка Кушева, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки" Милена Николова.

Алфредо Торес и Жоржет Илиева бяха голямата изненада за публиката. Много настроение на зрителите донесоха и изпълненията на Иван Иванов, Богомил Бонев, солисти от Вокален състав „Нова музика", Балет „Калина", Балет „Етна", както и танцьори от Клуб „Амор Етерно". 5-годишната Миглена Николова от ЦДГ „Ален мак" с изпълнението на песента „Обичам те мамо" успя да просълзи присъстващите дами в залата. На сцената малкото момиченце бе подкрепено от свои приятели от група „Червената шапчица". В края на концерта учениците от 3 „а" клас на ОУ „Иван Вазов" получиха грамота от Гражданско сдружение „Помощ за лица с проблеми в развитието" за участието си в конкурса „Познавам аутист".

На 6 април в Гранд Мол Варна Сдружение „Живот в спектъра" организира концерт на сцена оцветена в синьо. Така организацията символично ще се присъедини към световната инициатива "Да осветим света в синьо".

Аутизмът е разстройство на мозъка. Повечето лекари го определят по-скоро като състояние, а не като заболяване. Хората с аутизъм имат проблеми с комуникацията и социалните отношения. Възможно е да имат също така и нетипични: начин на поведение, интереси, движения. Аутизмът засяга 6 на всеки 1000 деца - от всички расови, етнически и социални сфери. През 2010 г. едно на 110 деца в света се диагностицира с аутизъм.

Аутизмът рефлектира минимум върху 60 000 човека в България към настоящия момент. През изминалата година, повече деца са диагностицирани с аутизъм, отколкото с диабет, синдром на Даун, рак и СПИН общо.