Административният съд решава до седмица за кметския вот във Велико Търново
Административният съд решава до седмица за кметския вот във Велико Търново / Sofia Photo Agency, архив

До седмица Административният съд във Велико Търново ще излезе с решение по делото за касиране на вота за кмет на общината, стана ясно на днешното заседание по делото. Производството бе образувано по жалба на общинската структура на БСП, която оспорва решение на Общинската избирателна комисия за резултатите от балотажа за кмет.

Съдът днес изслуша и прие заключенията на двете експертизи. Тройната съдебно-статистическа експертиза имаше за задача да провери дали между обявените 1 067 недействителни бюлетини при проведения втори тур на местния вот има действителни. Резултатите от нея показват разлика от пет броя при бюлетините на кандидата с №2 и девет при кандидата с бюлетина №8.

Съдебно-техническата полиграфическа експертиза трябваше да даде отговор на въпроса прозрачни ли са бюлетините и нарушена ли е тайната на вота. По направеното от съда задание вещото лице e извършило проверка и лабораторно изследване на  285 бюлетини. Те представляват представителна извадка по 15 бюлетини от чувалите на 19 избирателни секции, чиито протоколи са подписани с особено мнение.

Според изследването бюлетините отговарят напълно като параметри на изискванията в Избирателния кодекс. При разпита на вещото лице в съдебната зала остана съмнение за прозрачността на хартията. Въпреки спазените критерии за дебелина и грамаж от 120 грама на кв.м, експертът обясни, че при определени обстоятелства - поток на светлина, задържане и др., е възможно асоциативно да бъдат възприети и разпознати отделни детайли.

Заинтересованата страна Николай Илчев, кандидат за кмет на БСП, поиска разширяване на задачите на полиграфическата експертиза и пълно изследване на всички бюлетини в три, произволно избрани секции. Това искане бе отхвърлено от съда като безпредметно. Според съдия Евтим Банев извършената експертиза е достатъчно обективна и показва, че бюлетините отговарят на закона.