30 творци от пет държави участват в Бодиграфия 2013
30 творци от пет държави участват в Бодиграфия 2013 / Бодиграфия 2013

30 фотографи от пет държави участват в Седмото издание на Международния пленер „Бодиграфия 2013”, който се провежда от 18 август в Дряново и Велико Търново. Утре вечер от 19 часа  75 от най- добрите творби ще бъдат подредени в изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Шест са чужденците, които снимат актова фотография в изоставени промишлени предприятия, стари къщи и сред природата. Гостите са от Гърция, Турция, Македония и Румъния. Четири са жените с фотоапарат в ръка, съобщи един от организаторите на пленера- Валентин Русанов.

Сред участниците тази година са Нико Гуидо – професионален фотограф от Турция, който работи за списанията „Еф Ейч Ем” и „Нешънъл Джиографик”. Той заяви, че е възхитен от организацията, чувства се приятно и иска отново да дойде. По думите му в неговата родина е много трудно да се организира подобен форум, самият той е подредил първата си изложба с актова фотография във Венеция.

Колегата на Гуидо- Зисис Цубос от Гърция заяви, че участва за трета година, симпозиума става все по- добър и скоро би могъл да се превърне в един от най- важните в Европа. Българинът Тодор Личев също похвали организаторите, които успяват да синхронизират работата на четири екипи със седем модела, така че да няма недоволни.

“Когато се съберат петима фотографи с различни идеи е много трудно да им угодиш, представете си какво е когато са 30, но екипите работят много добре”, коментира Личев.

30 творци от пет държави участват в "Бодиграфия 2013"
netinfo

Според Генчо Петков, който също е сред организаторите на проявата, в европейски мащаб няма друг такъв пленер с продължителност пет дни, на финала на който се подрежда изложба. По думите му участниците са подбирани по предварително изпратено портфолио, като са търсени творци, а не просто хора с фотоапарати.

Един от седемте модела тази година е Мария Груева, която през 2010-а спечели наградата за модел на фотографския форум. Компания и прави Василена Аврамова– мис „Плеймейт” за миналата година и момиче на “Плейбой” през тази.
По време на откриването на изложбата утре вечер ще бъдат раздадени осем награди – седем фотографски и една за модел. Изложбата ще остане във В. Търново до 4 септември, когато ще замине за Приморско.
В шестте издания на “Бодиграфия” до момента са участвали над 150 фотографи от Израел, Великобритания, Гърция, Турция, Русия, Великобритания и др. Фондът на форума наброява около 500 фотографии, които са се представяли в редица изложби в страната и чужбина.
Събитието тази година се провежда в подкрепа кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019-а година.